Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

ЕС отхвърли най-новото предложение на Великобритания за риболова, но е готов да продължи преговорите по търговско споразумение след Брекзит до края на годината „или след това“, заяви преговарящият Мишел Барние пред дипломати.

„Преговарящите от ЕС в момента са в последен напън да постигнат напредък и да сключат сделка, приемлива и за двете страни“, каза Барние. „ЕС няма да затвори вратата си за Великобритания и остава готов да води преговори дори след 1 януари“.

Според дипломатите, Великобритания предлага достъпът на ЕС до запасите от риба в Обединеното кралство да бъде намален с 35%, поетапно за повече от три години. ЕС беше предложил ниво от 25% и повече от шест години. Но най-важното е, че британската оферта не включва „пелагични риби“ – тези, които свободно плуват далеч от бреговете или морското дъно. Ако тези риби бъдат включени, ЕС ще загуби 60% от сегашния си достъп, казаха те.

Това бе крачка твърде далеч за държави-членки със северни риболовни флоти, като Франция, Дания и Нидерландия.

„Постигнат е напредък. Повечето въпроси са предварително затворени или са близо до съгласуване“, каза дипломат, присъствал на преговорите. „Въпреки това разликите в риболова остават трудни за преодоляване. За съжаление, Великобритания все още не се е придвижила в постигането на справедлива сделка в областта на рибарството.“

Ако преговорите между Барние и британския му колега Дейвид Фрост не успеят да постигнат пробив през следващите дни, Обединеното кралство ще напусне без последваща търговска сделка. Митата върху трансграничната търговия с храни и стоки ще бъдат възстановени, което задълбочава икономическия шок от връщането на границата след 47 години интеграция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!