Съветът на ЕС не успя днес да се споразумее за дата за започване на преговорите със Северна Македония и Албания. Те ще бъдат отложени за октомври тази година.

През май Европейската комисия препоръча да започнат преговорите за присъединяването на двете страни, като предупреди, че ако не бъде направено, ще подкопае доверието към ЕС, тъй като двете страни покриха условията още през миналата година.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот призна, че Скопие и Тирана са свършили добре работата си, но предупреди, че в момента доверието в Съюза е заложено на карта. Според него трябва да се даде време на парламента да обсъди последния доклад на Комисията за двете държави, след което въпросът да бъде подложен на гласуване.

Мнението му е споделено от Франция, Холандия и Дания, които казаха не на бързата дата присъединяване на двете страни. Според Париж ЕС първо трябва да разреши вътрешните си проблеми.

На друго мнение обаче са повечето страни членки, водени от Италия, които смятат, че началото на преговорите не бива да се отлага повече.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви на пресконференция след срещата на министрите на ЕС, че колективният авторитет на Съюза е под въпрос.

„За съжаление, малка част от държавите-членки не можаха да подкрепят ясното предложение на Европейската комисия за започване на преговори със Северна Македония и Албания. ЕК твърдо вярва, че ЕС трябва да възнагради онези, които са изпълнили изискванията, поставени от самия Съвет миналата година, нашата колективна надеждност е поставена под въпрос, както и нашето влияние и импулс“, каза Хан на пресконференцията.

Въпреки забавянето, всички държави-членки приветстваха горещо Договора от Преспа днес, каза Хан и изрази увереност, че през октомври ще бъде взето положително решение.

„Аз внимателно изслушах нашите държави-членки и те заявиха, че оценяват високо Северна Македония, така че съм сигурен, че през октомври ще има зелена светлина“, допълни той.

Европейската комисия и румънското председателство подчертаха, че е важно Договора от Преспа да бъде включен в заключенията на раздела за Северна Македония.

Споменаването на Договора от Преспа е важно за държавите членки и за европейските институции, до голяма степен заради диалога между Белград и Прищина, тъй като мнозина се опасяват, че отсъствието на осезаема награда за Северна Македония по Преспанския договор може да окаже лошо влияние върху сръбско-косовския процес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!