Министърът на икономиката Емил Караниколов подкрепи идеята за намаляване на ДДС за някои стоки и услуги, но само след подробен анализ, който тече в момента. Това стана ясно на провелия се днес Международен икономически форум на Българската банка за развитие.

„Започна с хляба. По някой път административните мерки водят до решения, но те са краткосрочни… Да не  се случи така, че ще намалим сега  хляба с 30 стотинки, а след не повече от година той ще е по-скъп. „.

Министърът предлага да няма данък „печалба“ за научноизследователската и развойната дейност срещу инвестиции обратно в научни изследвания и разработки.

„Аз бих обърнал внимание да се поговори и да се освободят от данък печалба научната и развойната дейност срещу задължение реинвестиция.“.

Припомняме, че идеята за по-нисък данък за целия хранителен сектор, както и за лекарствата беше предложена от ДПС. Промените в Закона за ДДС влизат за дебат в сряда на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че Министерство на финансите няма да подкрепи диференцирането на ставките.

„Промяната на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители“, заяви той.

Горанов беше подкрепен от вицепремиерът Томислав Дончев, според когото въвеждането на диференцирани ставки открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране.

София днес е домакин на международна среща на банките за развитие от Балканите, от Централна и Източна Европа. Организатор на събитието е Българската банка за развитие, която отбелязва 20-ата си годишнина с международен икономически форум под надслов „Пътища за партньорства 2019“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!