AUKUS, Австралия

Европейският съюз отложи преговорите за споразумение за свободна търговия с Австралия. Решението идва на фона на охлаждане на отношенията между Брюксел и Канбера, след като Австралия анулира сделката с Франция за подводници на стойност 56 милиарда евро.

Европейският съюз е третият по големина търговски партньор на Австралия, като търговията със стоки между двете икономики се оценява на 36 милиарда евро (около 42,4 милиарда долара), а търговията с услуги – на 26 милиарда евро през миналата година.

Следващият кръг от преговори трябваше да обхване области, включително търговията, услугите, инвестициите и правата на интелектуална собственост.

Преговорите започнаха през 2018 г. и официалните лица се надяваха да постигнат окончателно споразумение до края на настоящата година.

Тъй като Австралия и Франция тръгват към избори в началото на 2022 г., този график обаче вече изглежда прекалено оптимистичен.

Наблюдател, близък до преговорния процес, потвърди пред изданието, че отлагането на преговорите е пряко свързано с провалената сделка за френските подводници.

Междувременно бившият лидер на Австралия Малкълм Търнбул заяви, че неговият наследник „умишлено е измамил“ Франция, когато е отменил многомилиардната сделка с Париж за подводниците в полза на алтернативи на САЩ или Великобритания с ядрена енергия.

Припомняме, че миналия месец Австралия внезапно анулира многомилиарден договор за 12 френски подводници, като реши да купи вместо това ядрени подводници, проектирани от САЩ. Решението предизвика голям дипломатически скандал с един от най-големите членове на Европейския съюз и се отрази на отношението на целия единен блок с Австралия.

Франция публично заяви, че вече не може да се доверява на австралийското правителство, обвинявайки служители в лъжа и поставяйки под въпрос дали търговското споразумение може да продължи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!