ЕС, пътуване, СЗО

Европейският съюз (ЕС) направи крачка към нормалността, като одобри влизането на американските туристи, дори и да не са ваксинирани. Това е в пълен контраст с „драматичната ситуация в Москва“, където се очакват задължителни ваксинации, съобщава „Дойче Веле“.

Пандемията, която вече е причинила 3 824 885 смъртни случая на планетата, според официалните данни се движи с две скорости. Тя се оттегля на места като САЩ и Западна Европа, където ваксинацията напредва с добри темпове. В същото време продължава да наказва страни като Индия и Латинска Америка. Това е и регионът с най-сериозна глобална смъртност в света (1,2 милиона смъртни случая, включително Карибите).

В ясен символ, че здравословното състояние се подобрява в Европа, френският премиер Жан Кастекс обяви, че от четвъртък маската вече няма да бъде задължителна на открито. Също така пренесе края на комендантския час в неделя, защото здравната ситуация „се подобрява. По-бързо от очакваното“.

С началото на лятото в Европа, 27-те страни от ЕС разшириха списъка с държави, чиито граждани имат право на несъществени пътувания, позволявайки на пътниците им да влизат без основание.

В допълнение към САЩ, Албания, Ливан, Северна Македония, Сърбия, Тайван, Хонконг и Макао бяха включени в този списък. Досега той включваше Япония, Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд. .

Въпреки това ЕС дава право на своите страни членки да налагат условия на тези туристи, като диагностични тестове или карантини. За да влезе в този списък, една държава трябва да падне под 75 случая на 100 000 жители през последните 14 дни. Такъв е случаят в САЩ.

В разгара на нова вълна в Москва, кметът Сергей Собянин постанови задължителната ваксинация на всички служители в сектора на услугите поради критичната здравна ситуация в руската столица.

С 12 милиона жители столицата е епицентърът на последната вълна от коронавирус в Русия. Населението там е скептично настроено и не желае да се ваксинира.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!