Ракета-носител носеща „Шънчжоу-12“ излита от мястото за изстрелване в сателитния център за изстрелване в пустинята Гоби

Китай изстреля първия космически кораб с тричленен екипаж до новата си космическа станция. Това е първата от пет години китайска пилотирана мисия.

Корабът „Шънчжоу-12“ беше изстрелян малко след планирания час –  9,22  местно време при ясно време и почти перфектна видимост в космическия център на края на пустинята Гоби.

Китайските власти запазиха самоличността на астронавтите от Шънджоу-12 до пресконференция в сряда.

Китайските астронавти по време на церемонията преди излитането си в космоса
Китайските астронавти по време на церемонията преди излитането си в космоса

56-годишният Ни Хайшенг е най-старият астронавт в Космоса в Китай.Той е ветеран от два предишни полета. Останалите двама члена на екипажа Лю Боминг (54) и Танг Хонгбо (45), също са от военновъздушните сили. По-ранният опит на Лиу в космически полети е бил на мисията „Шънчжоу-7“ през 2008 г., когато той е участвал в първото за Китай космическо излизане. Г-н Танг е новобранец, който никога преди не е излизал в орбита.

Тримата ще прекарат три месеца на борда на станцията „Тянхъ“, където ще извършват научни експерименти и тестване на оборудване, и ще подготвят станцията за скачването на два допълнителни модула през следващата година.

През последните години Китай не крие своите космически амбиции. Той влага значително финансиране в своите космически проекти и през 2019 г. стана първата държава, която изпрати екипаж до далечната страна на Луната.

Но китайците трябваше да справят сами при разработването на космическа станция, отчасти защото бяха изключени от проекта на Международната космическа станция.

САЩ, които ръководят това партньорство (с Русия, Европа, Канада и Япония) няма да си сътрудничат с азиатската държава в орбита.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!