марс
Снимка, предоставена от Китайската национална космическа администрация, показва китайския марсоход Zhurong до платформата за кацане с китайски национален флаг, направен от дистанционна камера на Марс

Китайският марсоход „Чжужун” изпрати на земята поредица от изображения от повърхността на Червената планета, включително изображение на себе си, съобщи ВВС.

Шестколесният робот, кръстен на митологичния бог на огъня, кацна на марсианската равнина Утопия на 14 май, постави безжична камера на земята, измина 10 метра на юг и направи снимка.

Вдясно от „Чжужун” има платформа със спирачни ракети, чрез които марсоходът направи меко кацане.

Знамената на Китайската народна република се виждат ясно както на „Чжужун”, така и на платформата.

Втората снимка показва само платформата за кацане. Може да се види рампата, по която марсоходът е слязъл на повърхността, и следите, оставени от него по време на завиване в прахта.

Третата снимка показва панорама на хоризонта, както изглежда от мястото за кацане.

Обширната равнина Утопия (Utopia Planitia) се намира в северното полукълбо на Марс.

марс

Изображенията бяха представени от Националната космическа администрация на Китайската народна република на събитие в чест на успешното продължаване на мисията.

Ресурсът на самоходната сонда е проектиран за 92 земни или 90 марсиански дни.

„Чжужун” изглежда много подобен на американските марсоходи Spirit и Opportunity. Тежи 240 кг. Камерите и навигационните устройства са инсталирани на висока мачта. Още пет устройства са предназначени да изследват почвата и околната среда като цяло, включително марсианското време.

Подобно на по-модерните марсоходи на НАСА „Curiosity” и „Perseverance“, „Чжужун” е оборудван с лазер за пробиване на скали за определяне на химичния им състав. Снабден е и с радар за подпочвени ледове, подобен на този, монтиран на „Perseverance“.

Университетът на щата Аризона публикува цветна снимка на „Чжужун”, направена от орбита на Марс от спътника на НАСА.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук