Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън води високопоставени лица по време на срещата на върха на Г7 в залива Карбис, Великобритания

Американските съюзници с ентусиазъм посрещнаха Байдън на среща на световни лидери след четири хаотични години на президентството на Тръмп. Джо Байдън имаше много послания за американските съюзници по време на първото си пътуване в чужбина като президент. Но може би нито един не беше по-силно изразен от това: аз не съм Доналд Тръмп.

Предшественикът на Байдън прекара четири години в пренебрежение на световните лидери – публично и в Twitter -, обвинявайки страните им в товарене на САЩ. Той се оттегли от международни споразумения, отказа да подписва други и се присмива на трансатлантическите съюзи, които послужиха като основа на външната политика на САЩ в ерата след Втората световна война.

Преди три години в Канада Тръмп се измъкна от среща на най-богатите и могъщи държави в света, момент, закрепен на снимка, на която той седи с ръце, тържествуващо скръстени, докато други лидери застанали около него, или раздразнени или изглежда, че го молят да действа.

Тръмп Канада
Лидери на срещата на върха на Г-7, включително германския канцлер Ангела Меркел и президента Тръмп, в Канада на 9 юни 2018 г.

Световните лидери нетърпеливи да забравят Тръмп

Толкова много лидери на последната среща на Г-7, включително тези от Германия, Франция и Канада, изглеждаха просто нетърпеливи да забравят Тръмп тази седмица; толкова много, че те поздравиха Байдън като стар приятел, дори когато не беше.

Докато световните лидери се разхождаха по залива Сейнт Айв непосредствено преди началото на срещата на върха, френският президент Еманюел Макрон, който никога досега не се беше срещал с Байдън, го прегърна и двамата вървяха под ръка. Те участваха в кратък, но анимиран разговор, който включваше разговори за начини да направим демокрациите по-ефективни за средната класа, една от любимите теми на Байдън.

Байдън, Макрон
Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон се разхождат по крайбрежната алея по време на срещата на върха на Г7 в залива Карбис, Корнуол

„Възможността да се срещнем с Джо Байдън е очевидно важна, защото той отстоява ангажимента за многостранност, който ни липсваше през последните години.“ заяви германският канцлер Ангела Меркел, една от любимите цели на Тръмп, веднага след като пристигна на срещата на върха в петък.

Дори британският премиер Борис Джонсън, по-близък до Тръмп от всеки друг лидер на Г-7, заяви, че всички са „абсолютно развълнувани“ да видят Байдън, и нарече срещата им „глътка свеж въздух“. По-късно, когато репортери попитаха дали този коментар е критика към Тръмп, говорителят на премиера каза, че това е просто отражение на техните общи интереси за сигурността и изменението на климата.

Международните отношения най-накрая се връщат към нормалното

Случилото се в Англия би могло да се тълкува,  като световни лидери, които просто практикуват дипломатическата форма на изкуството на открито ласкателство. Но голяма част от това, казват експертите, е резултатът от международните отношения, които най-накрая се връщат в нормално състояние след четири години интензивен камшичен удар. Лидерите може да не са произнесли името на Тръмп на глас, но присъствието му беше усетено.

„Байдън пристигна в Англия в сряда, за да присъства на няколко срещи – Г-7, НАТО и тези с лидерите на Европейския съюз и Европейския съвет – и да обсъди множество въпроси, включително Ковид, икономиката и предизвикателствата, поставени от Русия и Китай. Последната му спирка ще бъде в Женева, където той ще разговаря с руския президент Владимир Путин, среща, за която Байдън вече получи критики.

Тази седмица се очаква страните от Г-7 да организират не по-малко от осем комитета, които да работят по политически въпроси, включително ставка на корпоративния данък (беше постигнато споразумение между Г-7 за прилагане на минимална ставка от 15 процента), технологии, търговия , пътуване и пандемия. Тези работни групи обикновено не се случваха, когато Тръмп беше президент.

Вместо това Тръмп, който никога не е изпълнявал длъжността си, преди да бъде избран за президент, изигра ролята на нарушител, присмивайки се на международни институции, подкопавайки търговските сделки и подлагайки на съмнение американските военни ангажименти и бази в чужбина. Той подкрепи Брекзит отчасти, за да делегитимира Европейския съюз, постоянно критикува страните, че не харчат достатъчно за отбрана и подаде мита върху европейския износ.

Байдън, който прекара десетилетия и като член на комисията по външни отношения на Сената, и като вицепрезидент, се възприема в международен план като някой, с когото съюзниците на САЩ могат да работят по въпроси, вариращи от изменението на климата до държането на Иран за отговорност за ядрените си амбиции.

След като Байдън беше избран, чуждестранните лидери и дипломати бързо обявиха, че новият американски президент ще върне нещо, което липсваше в продължение на четири години: нормалност.

„Америка се завърна. И ние сме щастливи, че се върнахте “, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на Байдън през март по време на видео среща на върха.

Le Monde: „Тръмпизмът“ не е случайност, а „трайно наследство на американската политика“

И все пак някои лидери са скептични, че политиката на САЩ с нейните дълбоки партизански разделения ще остане достатъчно стабилна, за да може страната да се върне на мястото си като надеждна глобална сила. Le Monde, водещ френски вестник, заяви в редакционна статия след изборите, че „Тръмпизмът“ не е случайност, а „трайно наследство на американската политика“.

„Съюзниците продължават да се съмняват в силите, които са довели до изборите на Тръмп през 2016 г., и се чудят дали тези сили са изчезнали окончателно, или тази възможност САЩ да се върнат към по-спорен и по-транзакционен подход към НАТО през 2022 г., или 2024 г. ”, каза Александър Вершбоу, бивш заместник-секретар на НАТО и бивш посланик в Южна Корея и Русия. „Мисля, че тази загриженост е истинска, че знаете ли, тенденциите на Тръмп в САЩ могат да върнат пълна скука. И в междинен период, или на следващите президентски избори. “

Но Вершбоу, който сега е член на Атлантическия съвет, каза, че европейските съюзници възприемат уникални подходи към САЩ сега, когато Байдън е на поста си. Германия, например, иска САЩ да заемат мястото си на лидер, докато Франция не смята, че на САЩ може да се вярва толкова, колкото преди. Но Макрон, който се опита да запълни вакуума на лидерството, оставен от Тръмп, изглеждаше толкова уютен до Байдън, че взаимодействията им предизвикаха вълна от внимание в социалните медии и накараха британските медии да го нарекат откровен пикант. Двамата ще се срещнат официално в събота.

Байдън се опита да възпита тази идея, че е обрат на Тръмп на световната сцена. Откакто беше положил клетва, той се присъедини към Парижкото споразумение за климата, подкрепи опит за съживяване на ядреното споразумение в Иран и многократно говори за важността на съюзите, международната дипломация и подчерта ангажимента на Америка към съюзници и партньори. Той успокои лидерите, че САЩ подкрепят доктрината на НАТО за колективна отбрана и ще помогнат на държава-членка в лицето на руската агресия.

Но все още има някои притеснения относно политиката на Америка при Байдън. Страните се тревожат за решението на САЩ да изтеглят войски от Афганистан до 11 септември; липсата на спешност при изграждането на газопровода „Северен поток 2“, за да се достави газ от Русия до Германия под Балтийско море; и начините, по които САЩ се доближават до своя икономически съперник Китай.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук