Европейската комисия

Европейският съюз подготвя „умни санкции“ на петролния износ на Русия, съобщи заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от световните медии.

„Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да максимизираме натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите“, казва Домбровскис.

По думите му конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщава „Ройтерс“.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа. Тя осигурява 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за вноса на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Нефтът и петролните продукти съставляват повече от една трета от експортните приходи на Москва през миналата година. В момента Европа харчи около 450 милиона долара на ден за руски суров петрол и рафинирани продукти, около 400 милиона долара на ден за газ и приблизително 25 милиона долара за въглища, според мозъчния тръст Bruegel.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук