Еманюел Макрон спечели още пет години като президент на Франция след убедителна победа над съперничката си Марин льо Пен, която обаче си осигури най-високия дял от гласовете на крайната десница досега.

След обработката на 100% от бюлетините действащият президент получава 58,55% от гласовете, съобщиха от вътрешното министерство, а това е по-голяма разлика от очакваната.

Избирателната активност се оценява на около 72%, което е най-ниската активност на втори тур на президентските избори от 1969 г. насам. Като се прибавят и почти трите милиона невалидни или празни гласове, това означава, че за Макрон е гласувал един от всеки трима избиратели. Еманюел Макрон заяви, че неговото правителство ще трябва да „отговори на избралите да се откажат да избират“.

Голяма част от французите почиваха в деня на гласуването, но ниската избирателна активност отразява апатията на избирателите, които се оплакваха, че нито един от кандидатите не ги представлява. Анализатори твърдят, че голяма част от младите гласоподаватели не са гласували на втори тур.

Лидерът на центристите заяви пред ликуващите си поддръжници в подножието на Айфеловата кула, че сега, когато изборите са приключили, той ще бъде „президент за всички“.

„Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа“, заяви в словото си френският президент.

Той призна, че е наясно, че много френски патриоти са избрали него, не защото споделят идеите му, а за да възпрат крайната десница, като визира Марин льо Пен.

„Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря“, каза Макрон. Речта му бе прекъсвана неколкократно от скандирания „Макрон президент!“

Президентът на Франция се обърна към гласувалите за представителката на десницата и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички.

Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и това ще е негова отговорност – да даде такъв през следващите пет години.

След като обеща да бъде президент на всички французи, Макрон, също като Льо Пен, завърши речта си с възгласа: „Да живее републиката! Да живее Франция!“

Въпреки загубата си г-жа Льо Пен заяви, че делът на гласовете ѝ все пак бележи успех за десните.

Тя каза на поддръжниците си, че представените от нея идеи са достигнали нови висоти. Съперникът ѝ от крайната десница Ерик Земур обаче посочи, че тя се е провалила точно както баща си, който я е предшествал: „Това е осмият път, в който името на Льо Пен е белязано от поражение“.

„Трябва да се намери отговор на гнева и разногласията, които накараха много от нашите сънародници да гласуват за крайната десница“, заяви Макрон в победната си реч. „Това ще бъде моя отговорност и тази на хората около мен“.

Победата на Макрон беше приветствана с облекчение от европейските лидери, които се опасяваха от крайно десен кандидат, предлагащ редица анти-европейски политики. „Заедно ще придвижим Франция и Европа напред“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън също отправи поздравления към преизбрания френски лидер.

Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меленшон, който бе победен от г-жа Льо Пен на първия тур преди две седмици, се изказа язвително и за двамата кандидати.

Той заяви, че е добра новина, че Франция е отказала да се довери на Марин льо Пен, но добави, че Макрон е бил избран по по-лош начин от всеки друг президент на Франция преди това. „Той плува в океан от негласували, празни или невалидни бюлетини“.

При всички обвинения на Меленшон преизбирането на президента е историческо постижение. Той е първият действащ президент, който е преизбран за втори мандат от 20 години насам.

За победната си реч на Марсово поле Макрон избра изключително символично място от времето на Френската революция, като каза на ликуващите си поддръжници, че „никой няма да бъде оставен встрани“.

Кризата с растящата издръжка на живота, пред която са изправени милиони французи, се превърна в тема номер едно на предизборната кампания, а опонентите на президента го обвиниха в арогантност и поведение на „президент на богатите”.

Въпреки това министър-председателят Жан Кастекс заяви пред френското радио, че преизбирането на президента е силно послание в момент, когато Франция преживява значителна криза, свързана с „много разделения и липса на разбиране“.

Следващата задача на френските политически лидери е да се прегрупират и да се борят за победа на парламентарните избори през юни. Макрон може и да има мнозинство за момента, но победените кандидати на президентските избори вече започнаха новата кампания.

Меленшон вече има перспективата да победи центристката партия на президента и да стане министър-председател. А в речта си в неделя вечерта Марин Льо Пен заяви пред поддръжниците си, че „мачът не е напълно приключил“ и рисковете пред Макрон да се задържи напълно на власт са големи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук