Върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова всички държави от ООН да обмислят налагането на санкции на руски и украински граждани по примера на Европейския съюз.

Документът е публикуван на руски език и подкрепя изцяло суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В обръщението на Могерини анексирането на Крим е посочено като заплаха за всяка държава в света.

ЕС осъжда нарушенията на международното право и ги определя като предизвикателство пред международната сигурност, с тежки отражения за международния правов ред, осигуряващ целостта и суверенитета на всяка страна. ЕС призовава държавите в ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване, се казва в призива.

Има две резолюции на Общото събрание на ООН по темата. Едната е от 27 март 2014г., с която се осъжда провеждането на незаконния референдум и последвалото скоростно анексиране на полуострова. Втората е от 19 декември 2016г. И тя осъжда дискриминационните практики на руските власти и призовава Генералния секретар на ООН да намери начин и средства за изпращане в Крим на мисия международни наблюдатели.

За изминалата година продължаващата милитаризация на полуострова продължи да влияе на ситуацията в областта на сигурността в района на Черно море, а ситуацията с правата на човека на Кримския полуостров продължи да се влошава. Правата на кримските татари бяха сериозно нарушени със затварянето на кримско-татарски медии, забраната за дейността на Меджлиса – органът за самоуправление на кримските татари, и преследването на неговите лидери, допълва върховният представител на ЕС.

Междувременно днес се навършват 3 години от навлизането на руските войски в дотогавашната украинска област Крим, която през 2014г. бе завзета и анексирана от Москва. Анексията бе последвана от въоръжен конфликт в проруския сепаратистки Изток на Украйна, при който за три години загинаха над 10 000 души.  Президентът Владимир Путин, който миналата година отбеляза 18 март с посещение в Крим, няма да вземе участие в официалните чествания, включващи концерт и фойерверки в Москва.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!