Финансовите лидери на най-големите икономики в света не успяха да стигат до компромис по отношение на свободната търговия и борбата с климатичните промени. Комюникето след срещата им в германския курорт Баден Баден наруши дългогодишната традиция и в него не присъства текст за борба с протекционизма в търговските отношения. Преди началото на срещата на финансовите министри, централни банкери и представители на международните финансови институции беше анонсирано, че ще бъде търсен отговор на слогана на Доналд Тръмп „Америка на първо място”, който му спечели президентските избори. По силата на това обещание САЩ излязоха от споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион (НАФТА), а сега атакуват износа на Китай и Германия. В стремежа си да сложат „Америка на първо място”, САЩ предложиха нов данък върху вноса, твърдейки, че някои търговски отношения трябва да бъдат преработени, за да ги направят по-справедливи за американските работници.

По време на срещата партньорите на САЩ се опитаха да убедят финансовия министър Стивън Мнучин да се придържа към дългогодишната политика на организацията да се бори с търговския протекционизъм. Това беше първата среща на Мунин с неговите колеги и на нея пробив не беше постигнат. Причината е, че финансовият министър на американския президент Доналд Тръмп отказа да подкрепи двете най-важни точки обсъждани на срещата. Той посочи, че не изключва предоговаряне на многостранните споразумения на Световната търговска организация, които не удовлетворяват Тръмп.

„Смятаме, че някои договорености в СТО не се прилагат и ние ще работим агресивно за тяхното прилагане в интерес на американските работници”, заяви Мунин.

Така Г-20 прави крачка назад спрямо предишни обещания да засилва свободната търговия и да подкрепя мерките срещу глобалното затопляне. Докато говореше за глобалното затопляне, Мунин го нарече „измислица”.

Провалът на министрите да се споразумеят относно международната търговия и климата предизвика френския финансов министър Мишел Сапин да заяви, че съжалява за неуспеха на дискусиите да доведат до задоволителен резултат и че страната му отхвърля всички едностранни протекционистични мерки.

Някои експерти определиха срещата като „19 срещу един”, заради САЩ, които не подкрепят ключови споразумения, които се нуждаят от консенсус. И все пак, диалогът е приятелски и неконфронтационен, оставяйки вратата отворена за бъдеща сделка, заявиха длъжностни лица, които присъстваха на срещата, съобщава „Ройтерс”.

Международната търговия съставлява почти половината от глобалното икономическо производство и е важен въпрос, които се очаква да бъде преразгледан по време на среща на лидерите на Г-20 през юли тази година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!