Венецуела, Мадуро
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Страните от ЕС изготвят призив към лидера на Венецуела Николас Мадуро за бързи избори, като някои настояват за признаване на Хуан Гуайдо за временен президент, ако това не стане, съобщиха дипломати.

„Призоваваме за незабавни избори в близко бъдеще“, каза дипломат пред АФП след среща на посланиците на Европейския съюз, които обсъдиха формулировката за нова и по-твърда декларация.

Друг дипломат от ЕС заяви, че Франция предлага организиране на избори след седмица, които да бъдат наблюдавани от международни наблюдатели.

„Идеята да се утвърди признаването на Гуайдо за президент има много поддръжници“, каза дипломатът, визирайки Франция, Германия, Великобритания и Дания, в допълнение към Испания.

Испанският външен министър Хосеп Борел в петък публично призова Европейския съюз да признае Гуайдо за временен президент, ако изборите не бъдат насрочени бързо.

След това парламентът ще организира нови избори по подобен сценарий, каза той.

Говорейки от името на 28-членния блок, дипломатическият шеф на ЕС Федерика Могерини каза, че гласът на венецуелския народ „не може да бъде игнориран“ и призова за „свободни и надеждни избори“.

Съединените щати, Канада и водещите южноамерикански държави незабавно подкрепиха Гуайдо, оставяйки Мадуро все по-изолиран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук