коронавирус, ковид, covid-19, вълна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес в „Туитър“, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за „аварийна спирачка“, ограничаващ пътуванията, за да спре разпространението на новооткрития щам на Covid-19 от Южна Африка и нейните страни съседки.

Комисията „ще предложи, в тясна координация с държавите членки, да активира аварийната спирачка, за да спре въздушното пътуване от южноафрикански регион поради варианта B.1.1.529, който е повод за безпокойство“, написа тя.

Малко след изявлението ѝ Германия обяви, че ще забрани повечето пътувания от Южна Африка. Това бе обявено от изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Италия също заяви, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, поради опасения от новия вариант на коронавирус.

Обединеното кралство спира полетите от шест африкански държави

По-рано днес британският министър на транспорта Грант Шапс отбеляза, че новият щам може да се окаже „най-значимият“ досега по отношение на неговата трансмисивност и способността му да заобикаля имунологичните бариери.

„Както учените описаха, така нареченият „щам Nu“ е най-значимият вариант, който са срещали досега в своите изследвания“, заяви Шапс в интервю за Sky News.

С оглед на това Обединеното кралство предприема „на първо място подход за безопасността“ при забрана за влизане от шест африкански държави заради новия Covid вариант, посочи той.

Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве ще бъдат преустановени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя. От неделя нататък новопристигналите в Обединеното кралство ще трябва да се поставят под карантина в хотели.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант B.1.1.529, идентифициран в Южна Африка, е „най-лошият, който сме виждали досега“ и има шипов протеин, който е „драматично“ различен от оригиналния щам на Covid-19. Вариантът също има над 30 мутации – два пъти повече от варианта Делта – и е вероятно да избегне имунния отговор, генериран от предишна инфекция и ваксинация.

Израел също забрани пътуванията от южноафриканския регион

Израел се присъедини към Обединеното кралство, като забрани пътуването от Южна Африка и пет други африкански държави поради появата на новия вариант на Covid-19 в региона.

Съгласно новите мерки обаче на всички неизраелски граждани и нерезиденти, пътуващи от Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Свазиленд (Есватини), няма да бъде забранено да влизат в Израел.

Междувременно всички израелски граждани и жители ще трябва да прекарат най-малко седем дни под карантина в държавно учреждение при пристигането от тези страни и ще им бъде разрешено да го напуснат само след получаване на два отрицателни PCR теста.

По-рано южноафрикански учени откриха новия вариант на COVID-19 и отбелязаха, че той има „много необичайна констелация“ от мутации и може да бъде по-предаваем. Освен това те предупредиха, че ваксините може да не са ефективни срещу новия щам.

Здравните власти на Южна Африка предупредиха обществеността за мутации на новия щам на коронавирус, които биха могли да направят вируса по-предаваем. Щамът, който за първи път е открит в Южна Африка, сега е потвърден в Ботсвана и Хонконг.

Новият вариант B.1.1.529 може да бъде засечен с нормален PCR тест.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!