Брекзит

Европейският съюз ще предприеме правни действия срещу Обединеното кралство заради решението му да удължи гратисния период за контрол на храните между Великобритания и Северна Ирландия, ход, който Брюксел счита за „нарушение“ на търговското споразумение за Брекзит, съобщава Евронюз.

В изявление вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович изрази“силната си загриженост“ относно това „едностранно действие“ от страна на британското правителство. По думите му това „явно е отклонение от конструктивния подход, доминиращ досега“.

„След изявлението на правителството на Обединеното кралство днес вицепрезидентът Шефчович изрази силната загриженост на ЕС по отношение на едностранните действия на Обединеното кралство, тъй като това представлява нарушение на съответните разпоредби на Протокола за границата между Република Ирландия / Северна Ирландия и задължението за добросъвестност съгласно Споразумение за оттегляне „, се казва в изявлението.

„Това е вторият път, когато правителството на Обединеното кралство е настроено да наруши международното право. „Това също представлява ясно отклонение от досегашният конструктивен подход, като по този начин се подкопава както работата на Съвместния комитет, така и взаимното доверие, необходимо за сътрудничество, ориентирано към решения“, пиеш още в съобщението.

В „Туитър“, Шефчович добави, че ще „повдигне нашите силни притеснения“ пред лорд Дейвид Фрост, министър на кабинета за Европа, Брекзит и търговията и бивш главен преговарящ за Брекзит. Решението на Великобритания представлява „нарушение“ на разпоредбите на Протокола от Северна Ирландия съгласно споразумението за Брекзит между ЕС и Великобритания и „задължението за добросъвестност“ по това споразумение.

За да се избегне твърда граница на остров Ирландия и да се запазят условията на Споразумението от Разпети петък, протоколът позволява на Северна Ирландия да се придържа към определени правила на ЕС. Това обаче причинява търкания между Демократичната юниионистка партия (ДЮП) и правителството на Обединеното кралство относно необходимостта от митнически декларации и някои проверки на стоки, влизащи в Северна Ирландия от остров Британия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!