Брекзит

Лондон пренебрегна Брюксел и удължи едностранно гратисния период за редица продукти за Северна Ирландия, които се транспортират от други части на Обединеното кралство. Този период беше предвиден в Протокола за Северна Ирландия и трябваше да изтече на 1 април. Документът е част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз.

„В интерес на супермаркетите и техните доставчици настоящата схема за временно движение на селскостопански продукти до Северна Ирландия ще бъде в сила до 1 октомври“, се казва в изявлението.

Споразумението с ЕС предвиждаше гратисен период до 1 април. Целта бе да се облекчат доставчиците от Великобритания. През този период те са освободени от митнически фитосанитарни сертификати за доставка на стоки до Олстър.

Правителството на Великобритания беше принудено да промени условията на споразумението под натиска на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки. Причината е попълването на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете по магазините.

Северна Ирландия скара Лондон и Брюксел

Според търговско споразумение между Лондон и Брюксел през декември, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия.  Но изисква въвеждането на контролни процедури за движението на определени стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство.

В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика. Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Сефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит.

Снощи заместник-секретарят на Великобритания за специални задачи Дейвид Фрост проведе разговори с Шефчович.

Фрост обясни, че обявените мерки са временни технически действия. Целта е да разширяват съществуващите разпоредби, за да дадат на супермаркетите повече време да се адаптират към изискванията на протокола.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. На 1 януари 2021 г. изтече преходният период след Брекзит, през който Обединеното кралство е подчинено на всички европейски разпоредби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!