работа ваксинирани неваксинирани ваксината доза дози

Европейският съюз отпусна допълнителни 35 милиона евро за закупуване на ваксини срещу коронавирус за страните-членки на програмата „Източно партньорство“ на ЕС. Това съобщи литовското представителство на Европейската комисия.

„Допълнителните средства (по-рано, през февруари, 40 млн. евро бяха отделени за тези цели) значително ще увеличат възможностите на източните партньори за закупуване на ваксини и ще създадат благоприятни условия за възстановяване на разходите на страните от ЕС, осигуряващи ваксини на тези страни“, се казва в съобщение.

Многостранната програма „Източно партньорство“ бе стартирана от ЕС през 2009 г. Основната ѝ цел е развитието на регионалното сътрудничество с шестте бивши републики на СССР – Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

В края на юли литовското правителство реши да увеличи доставките на ваксини като помощ за Украйна, Армения и Молдова. Украйна, според новия ред, ще получи не 100 000, а 131 000 дози, Молдова – 26 500 дози (11 000 дози бяха планирани по-рано). Беше решено да се изпратят 27 500 дози в Армения, която поиска помощ през май. Грузия получава 15 000 дози, както беше планирано по-рано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!