БРЕКЗИТ, федерална европа

Европейският съюз предупреди страните членки да не обсъждат отделни споразумения с Обединеното кралство, ако преговорите за бъдещите отношения между блока и Лондон доведат до сценарий на Брекзит без сделка, съобщи в. „Файненшъл таймс“, на когото се позовава БНР. Вестникът се позовава на информация от дипломатическа нота, за която се предполага, че е имал достъп.

Предполагаемата инструкция е направена, за да принуди Обединеното кралство да се върне към преговорния процес, като не дава възможности на Даунинг стрийт да избегне по-сериозни негативни последици от неконтролирано напускане на ЕС, отбелязва изданието.

Според неназован дипломат от ЕС, сега изглежда, че страните членки се стремят да подготвят цялостно рестартирането на Брекзит преговорите след изтичането на преходния срок за Великобритания на 31 декември, тъй като от ден на ден става все по-вероятно да няма сделка преди крайния срок.

„Хаотичен“ Брекзит е все по-вероятен

ЕС и Великобритания се подготвят за Брекзит без сделка за бъдещите търговски отношения. Британският вестник „Гардиън“ съобщи, че четири кораба от Кралския военноморски флот ще бъдат в готовност от 1 януари да защитават британските води. Те ще имат правото да спират и проверяват всяка европейска лодка, която се намира в британската ексклузивна икономическа зона, която се простира на 320 километра от брега.

Норвегия също обяви, че може да спира британски и европейски риболовни кораби от 1 януари. Страната не е член на Европейския съюз, но е част от общия европейски пазар и договорките за риболова се правят година за година – нещо, което сега се отлага заради липсата на пробив в преговорите между Лондон и Брюксел.

След срещата на върха британският премиер Борис Джонсън предупреди, че най-вероятно Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз без търговско споразумение.

Ирландският вицепремиер Лео Варадкар обаче каза, че не би бил изненадан, ако има сделка в последната минута.

Германският външен министър Хайко Маас пък отбеляза, че Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да останат партньори, независимо от резултата от настоящите търговски преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!