избори в САЩ

Върховният съд на САЩ отказа да разгледа иска на щата Тексас за непризнаване на резултатите от президентските избори в 4 други щата. Съдиите са отхвърлили иска на Тексас, защото не намират основания да бъдат оспорени резултатите от вота в тези щати.

Генералният прокурор на Тексас подаде по-рано жалба във Върховия съд да се обявят за недействителни резултатите от президентските изори в 4 колебаещи се щати, в които победи Джо Байдън. Ставаше дума за щатите Пенсилвания, Джорджия, Уискънсин и Мичиган. Жалбата бе подкрепена от 17 други щати, оглавявани от представители на Републиканската партия и от над 100 републиканци в Конгреса. В иска се настояваше за отмяна на резултатите, защото гласуването в тези щати е преминала с нарушения на конституцията. Властите им незаконно са променили изборното законодателство под предлога за борба срещу коронавируса. Жалбата бе подкрепена и от действащия президент Доналд Тръмп.

Медии, симпатизиращи на демократите, предвидиха този изход на един от последните опити на републиканците да оставят Тръмп в играта за президентския пост. Според техни публикации, искът в голяма степен повтарял аргументи, вече отхвърлени като несъстоятелни от различни съдилища при опитите за доказване на изборни измами в съда, като магистратите вече отхвърлиха почти всички такива искове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!