Урсула фон дер Лайен Шарл Мишел
На снимката: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Евролидерите призоваха за ограничаване на пътуванията в общността, които не са от първостепенно значение. За момента обаче няма конкретни критерии за това как трябва да се определя дали едно пътуване е важно. Те не излязоха и с конкретно решение относно въвеждането на общ стандарт за сертификатите за ваксиниране. Не стана ясно и дали подобен документ ще е задължителен за пътуване в общността, както искат някои страни.

Според някои от европейските лидери на този етап паспортът за ваксиниране трябва да е само медицински документ, а не документ за пътуване. Те подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини.

По повод ограничителните мерки те заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение, без да бъдат дадени конкретни параметри. Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен държавите не трябва да затварят границите си, за да гарантират функционирането на единния пазар, включително потока на стоки и пътуванията за трансгранични работници. Тя добави, че всички несъществени пътувания от тези зони трябва да бъдат ограничени, но също не уточни кои пътувания са такива.

Европейската комисия предлага и въвеждането на „тъмночервени зони“ с особено силно разпространение на Covid -19 на картите за следене на заразата. Фон дер Лайен  мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

„За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория „тъмночервени зони“, което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите“, каза фон дер Лайен.

По време на срещата си, която се проведе онлайн, лидерите на ЕС се съгласиха, че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. Те обаче оставиха за по-късно дебатът дали сертфикатите могат да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Лидерите на 27-те държави от ЕС одобриха използването на бързи антигенни тестове, както и взаимното признаване в общността на резултатите от PCR тестовете за коронавирус.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция след срещата, че здравната ситуация в Европа е „много сериозна“ заради новите варианти на вируса и нарастване на инфекциите.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че европейските страни трябва да приемат сериозно новата мутация, разпространена във Великобритания, за да избегнат трета вълна на пандемията.

„Не можем да изключим затварянето на граници, но искаме да ги предотвратим чрез сътрудничество в рамките на Европейския съюз“, каза Меркел на пресконференция в Берлин.

Отделно изпълнителната власт на ЕС иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари – така че сертификат, издаден от Естония да бъде валиден например и в Португалия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с „особено внимание“ тъй като все още не е ясно дали ваксинираните хора могат да предават вируса на други.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който председателства срещите на върха на ЕС, каза, че това ще бъде дебатирано на по-късен етап.

Последната среща на лидерите на ЕС отново показва, че на Европейския съюз са необходими повече общи политики- не само по отношение на придвижването в общността, но и относно ваксините, документа за имунизация срещу коронавирус и връщането на учениците в класните стаи. Това обаче остава доста сложно на този етап, защото към момента разпространението на вируса и на мутациите му е доста различно в отделните държави и на практика общите политики се оказват доста трудни за реализиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук