АЕЦ
На снимката: АЕЦ "Козлодуй", командна зала

Авария е спряла работата на Пети блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламента.

Той заяви, че информацията, която има, е от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“.

В 1:17 ч при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена, обясни Аталай.

Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото, категоричен е депутатът.

По-късно в съобщение до медиите от централата заявиха, че реакторът е изключен от енергийната система минути след 1 часа тази нощ. Причината е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка, съобщиха още от атомната централа. В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, което се планира да стане до края на деня.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г.

Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система, съобщиха от ЕСО

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук