летище пътници

Френските власти ще изискват отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус за пристигащите от държави-членки на ЕС, предаде АФП.

Според съобщение от Елисейския дворец пристигащите във Франция граждани на ЕС трябва да имат отрицателен лабораторен тест за коронавирус, получен 72 часа преди пристигането им във Франция.

Отбелязва се, че изискването, което ще влезе в сила в неделя, 24 януари, няма да важи за спешни пътувания. Пътниците, пристигащи по суша, както и хората, живеещи в съседни страни и работещи във Франция, ще бъдат освободени от това задължение.

Снощи по време на онлайн среща на върха на ЕС за отговор на пандемията, лидерите на 27-те държави от ЕС одобриха използването на бързи антигенни тестове, както и взаимното признаване в общността на резултатите от PCR тестовете за коронавирус.

Вчера стана ясно, че се обмисля удължаване на извънредното положение във Франция до есента, предвид степента на ваксинация на населението. Това становище изрази министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран. Той обясни, че властите са уверени във възможността да ваксинират 15 милиона граждани до лятото, както е обещано.

От събота във Франция е в сила вечерен час като част от мерките за борба с разпространението на новия коронавирус.

Епидемията от коронавируса отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 800 000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!