Франция коронавирус

Още по-строги мерки въвежда Франция от събота в опит да се справи с разпространението на коронавируса. От утре полицейският час в страната ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Досега само в 25 от общо 101 департамента вечерният час започваше в 18 часа.

„В първите 15 департамента, където на 2 януари вечерният час бе изтеглен от 18 часа, увеличаването на броя на новите случаи е два пъти, даже три пъти по-слабо, отколкото в другите департаменти“, каза Кастекс.

Засега според него няма нужда от нова обща карантина, но ако в близките дни се влоши епидемичната обстановка, може да се наложи въвеждане на нов режим на самоизолация.

Епидемията от коронавируса отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 800 000.
Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо.

Здравните власти се тревожат и от по-заразния щам на коронавируса, открит във Великобритания, чийто дял в момента е около 1 процент от инфекциите във Франция.

„Трябва да направим всичко, за да попречим на този щам да се разпространи във Франция“, каза здравният министър Оливие Веран.

Франция ще засили и граничния си контрол. От понеделник всички пристигащи от държави извън ЕС ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на самолет или кораб, и да се самоизолират за седмица след пристигането си. След края на седемдневния период те ще трябва да си направят втори пи си ар тест, предаде Франс прес.

Веран каза, че от 18 януари ще започнат ваксинациите на хора с високорискови заболявания, независимо от възрастта им. Това обаче ще става само по лекарско предписание. Досега в страната са ваксинирани близо 300 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!