Pfizer

Ваксинирането срещу коронавирус се превърна не само в основна медийна тема, а и в първостепенна задача на правителствата на повечето страни, от чието решение зависи справянето с кризата в световен мащаб. С първите фази на ваксинационните кампании очаквано се появиха трудности, а след тях и критики. В редица страни ваксинирането засега върви с темпо, което не е приемливо и трябва да бъде ускорено, за да се получи бързо търсеният ефект на групов имунитет, който иначе не може да бъде постигнат /и никога не е бил постиган/ без големи човешки жертви. За съжаление статистиките показват, че България е много назад в напредването на ваксинационната кампания, особено в сравнение с истинските отличници.

ваксина коронавирус

„Ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 души на 1000 души население, ние двама“ – заяви пред БНТ професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

В други условия и по други теми би било радостно България да бъде сочена редом до Финландия и Холандия, но не и сега, тъй като и двете страни не са измежду челниците по ударно ваксиниране.

По отношение на напредването на имунизационната кампания безспорен шампион е Израел, а ето как се подреждат някои по-важни държави по показател брой поставени дози ваксини на 100 души население към 10 януари, по данни от сайта ourworldindata.org:

 

1/ Израел – 21,24 

Еврейската държава дори ускорява темповете на ваксиниране и нейната организация, която обещава най-скорошно от всички изпълнение на задачата за постигане на обща имунитет, вече е предмет на голям интерес и анализи;

2/ Обединени арабски емирства – 10,99

Страната започна с ваксинациите малко по-късно от другите, но ги провежда ударно и също увеличава темпото на имунизирани на населението;

3/ Бахрейн – 5,25

4/ Великобритания – 3,94

Британското правителство се оказа принудено да провежда ударна кампания по ваксинация, като едновременно с това се справя с новата агресивна мутация на коронавируса;

5/ САЩ – 2,02 /данните са към 08.01/;

6/ Дания – 2,02;

7/ Италия – 1,09;

8/ Швеция – 0,79;

9/ Германия – 0,75;

10/ Унгария – 0,73;

11/ Полша – 0,54;

12/ Гърция – 0,42;

13/ Норвегия – 0,40;

14/ Австрия – 0,35;

15/ България – 0,25

 

Класацията показва поне две неща: най-развитите страни не са задължително след челниците по интензивност на имунизиране и България може и трябва да направи повече за ускоряване на ваксинационната кампания. Страните от ЕС обаче като цяло задвижиха процеса бавно, като дори „европейският шампион“ Италия, ваксинирала да момента най-голям брой хора –  500 000 души, е далеч от челниците по брой дози на 100 души население. По този показател засега от страните членка на ЕС водеща е Дания.

ваксина Кириакос Мицотакис
На снимката: ваксинацията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис

Бавните темпове на ваксиниране крият в себе си поне две опасности – от проточване на епидемията загуба на човешки живот и от отлагане на свалянето на ограничителните мерки, които задушават икономиката. Фактът, че доста европейски страни преминаха към по-строго затваряне и планират да го задържат месец и повече, говори за една тенденция, която няма да бъде лесно спряна, ако не се ускори и ваксинирането, даващо най-голяма надежда от всички мерки и протоколи за подавяне на пандемията.

В това отношение България има особено  деликатна задача, тъй като темповете на ваксинация не изглеждат достатъчни, за да ускорят съществено едно предстоящо разхлабване на мерките, което  едновременно и да е основателно, и относително безопасно по отношение на възможността за нов пик на заразяванията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук