Пандемията се отрази пагубно на гражданската авиация. Огромен е спадът на превозените пътници не само от и до България, това е проблем и в световен, и особено силно в европейски мащаб. Подобна катастрофална ситуация не е имало от времето на Втората световна война каза в интервю за БГНЕС Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании.

Най-тежки за авиокомпаниите у нас са текущите месеци.

„Това е така, защото вече изминаха близо 10 месеца от началото на пандемията и ресурсите на авиокомпаниите са напълно изчерпани при положение, че те не са в състояние да получават нови приходи”, каза Йоцев.

Предварителните данни за превозените пътници от и до България на Асоциацията на българските авиокомпании отчитат спад за Летище София в порядъка на около 60%, за летище Варна – около 70%, за летище Бургас – около 85%.

„За съжаление, това са действително драстични спадове”, обобщи главният секретар на АБА и добави, че това означава и по-малко излетели самолети и по-малко нальот (летателни часове) за самите пилоти.

“ За България може да се счита приблизително, че броят на самолетодвиженията е намалял с около 50%, което означава, че приблизително с толкова е намалял и броят на часовете във въздуха”, посочи Йоцев.

На практика се оказва, че средно пилотите у нас са летели два пъти по-малко през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

„Това, разбира се, са едни приблизителни разчети. Има голяма разлика в нальота, който са направили отделните пилоти в отделните авиокомпании, дори в рамките на една авиокомпания е възможно да има голяма разлика, защото самите превозвачи предпочитат при тези трудни условия да поддържат изцяло подготовката на част от екипажите, а другите екипажи в момента са в „горещ резерв”, посочи той.

По думите му, превозвачите имат интерес да поддържат едно достатъчно добро ниво на своя персонал, така че при ситуация, в която пилотите са в този „горещ резерв”, се увеличава подготовката на симулатори, а и часовете при различни обучителни курсове.

„Получава се малко парадоксална ситуация – в момент, в който авиокомпаниите имат силно намалени приходи, ако изобщо имат такива, да се налага да правят по-високи разходи за поддържане на квалификацията на персонала. Изискванията към превозвачите обаче са такива, че ние нямаме избор“, признава Йоцев.

Колкото до това дали е необходимо специална подготовка като приключи пандемията и се премине към възстановяване на полетите в пълен обем, Йоцев каза, че пътниците при всички положения могат да бъдат спокойни, че самолетите, на които те ще летят, ще бъдат в необходимото състояние, а екипажите ще имат нужната квалификация.

„Въпросът е доколко бързо авиокомпаниите ще могат да реагират на едно евентуално разширение на пазара. Страхувам се обаче, че това разширение ще отнеме доста време. Разчетите на множеството експерти са, че за 2021 г. ще достигнем нива от порядъка на 50% от изпълнените полети за 2019 г., а пълното възстановяване на дейността евентуално да се случи с хоризонт около 2024 г.”, прогнозира Йоцев.

Йовко Йоцев посочи, че в кризата български авиокомпании са намалили персонала си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук