Индийски войници
Индийски войници

Индийските и пакистанските сили се впуснаха в тежка размяна на огън на най-малко осем различни места по линията на контрол, разделяща двете страни в Кашмир, съобщиха многобройни източници. Мощни престрелки кънтят в множество сектори, сред които Мендхар, Балакот, Кришна Гати, съобщиха източниците.

По-рано в петък индийската телевизия съобщи, че най-малко двама индийски полицаи и двама войници са били убити от бунтовници в района на Къпуард в индийските щати Джаму и Кашмир, като двама терористи също са били елиминирани при престрелката.

Напрежението между Индия и Пакистан остава опасно високо въпреки усилията за намаляване на конфликта, включително решението на Исламабад да предаде индийския пилот, чийто самолет „МиГ-21“ беше свален над пакистанското въздушно пространство в сряда.

Ню Делхи обвини Исламабад, че не е успял да се пребори с ислямистките екстремисти, намиращи се на негова територия. Именно техен бомбен атентат предизвика отговор на индийските ВВС чрез удар по тренировъчен лагер на пакистанска територия и контрамерки на пакистанската армия. При сраженията в сряда Пакистан обяви, че е свалил два индийски самолета, пилотът на единия от които бе арестуван.

Индия призна, че е изгубила един изтребител и заяви, че също е свалила един пакистански самолет, който е паднал на пакистанска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!