войводиново - събаряне на къщи

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да плати обезщетения от общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които, според съда,  властите са нарушили правото на личен и семеен живот и на недискриминация. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), които са представлявали общо 56-те жалбоподатели по делото „Пакетова и други срещу България“ пред съда в Страсбург.

Делото в Страсбург бе заведено, след като ромите от пловдивското село го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос на 6 януари 2019 г. 33-годишният Валентин Димов бе пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от местната махала, защото им направил забележка за неправилно пресичане.

След побоя хората от Войводиново се вдигнаха на масови протести. Тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посети селото и разпореди незабавно „разчистване“ на незаконните постройки, което доведе до събарянето на част от тях, а след намеса на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. Това направи връщането на хората по домовете им практически невъзможно, а дори тези, които искаха да се върнат въпреки лошите условия и риска, бяха спрени от полиция по искане на местните власти, припомнят от БХК. Държавата не се съобразява и с нареждането на Страсбург от април 2019 г. на 16 жалбоподатели, повечето малолетни деца, да им бъде осигурено подходящо настаняване.

Съдът в Страсбург подчертава, че ромите от селото са били подложени на ситуация, която да предизвика страх у тях, както и че на по-късен етап не са могли да се завърнат в постройките, които са фактически техни единствени домове, независимо от статута им на незаконни. Обръща и особено внимание на обстоятелството, че вицепремиерът Каракачанов е направил силно стигматизиращи и широко разпространени от медиите изявления колективно за ромския етнос само два дни след случилото се.

„Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа“, припомнят от БХК думите на Красимир Каракачанов.

Според ЕСПЧ подобна публична демонстрация на неприемане на ромите представлява реална пречка за тяхното мирно завръщане. Съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, за да осигури връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е предоставил информация за социални услуги или друго съдействие за осигуряване на подслон. Затова съдът констатира, че са бездействали както кметовете, така и полицията и прокуратурата, като това е довело до ситуация, в която всички жалбоподатели са били прогонени от домовете си, а бездействието на властите не е било санкционирано в националните производства.

На жалбоподателите са присъдени общо 109 000 евро като обезщетения за неимуществени вреди, както и 9000 евро за разноски по делото.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

 1. Какви изводи можем да си направим:
  1. Можеш да убиеш човек, след направена забележка;
  2. Държавата не може да отстрани незаконна постройка;
  3. Кметът е виновен, че не е разяснил на ромите за наличните социални програми, които ще им обезпечат издръжка без да работят;
  4. Съдът в Страсбург преценява, е убийците имат права, а убитите нямат, защото вече са умрели;
  5. Държавата ще плати на циганите, за причинени „щети“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук