училищна лаборатория

Мащабни инвестиции за образование са планирани по Плана за възстановяване и развитие – очаква се до 2026 г. България да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда от ново поколение в българските училища. Планирано е всяко от 2240-те учебни заведения у нас да изгради СТЕМ кабинет или център, които може да са под формата на лаборатории, високотехнологични класни стаи, работилници, научни центрове и др., пише в. „Сега“.

СТЕМ са интердисциплинарни уроци с практическа насоченост, в които се включват различни учебни предмети (б. а. – от англ. STEM): S – science (наука), T – technology (технология), Е – engineering (инженерство), М – mathematics (математика).

По проекта ще се финансира изграждането на осем вида училищни СТЕМ центрове – кътове тип лаборатории, изследователски лаборатории, центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели и центрове по природни науки, изследвания и иновации. Всяко училище ще може да кандидатства и за изграждането на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи.

В зависимост от вида им ще се финансират различни дейности и пособия – комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, зоокътове, техническо оборудване, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, необходими за приложната работа на учениците, видео- и звукозаписни студиа със снимачна техника, симулационна техника, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания и др.

Независимо че целта е всяко школо да има СТЕМ център, училищата ще трябва да разработят идеята си в конкретика и да подадат проектно предложение, на което ще бъде дадена обратна връзка с цел подобряване на концепцията. Те ще бъдат оценявани и за готовност за изпълнение на проектите си, а тези, които нямат високо ниво, ще бъдат оставени за по-късен етап през 2023 г. и ще получат нужните насоки.

Училищата ще получават различни суми (общо почти 356 млн. лв. без ДДС) според броя на учениците – най-малките училища с под 50 ученици ще имат право на до 50 000 лв. за изграждане на СТЕМ кабинет, по-големите от 201 до 400 ученици – до 200 000 лв., а най-големите с над 1000 ученици – до 600 000 лв. за по-големи СТЕМ центрове (центровете са обединения на няколко съществуващи пространства с цел практическо и приложно обучение по точните, инженерните науки, информационни технологии).

Учебните заведения, които вече са получили средства по националната програма за изграждане на СТЕМ среда, ще получават по-малки суми: ако имат до 200 ученици – до 50 000 лв. на проект, ако учениците са от 201 до 400 – до 100 000 лв., ако са над 1001 ученици – до 300 000 за проект. За високотехнологична класна стая пък сумите ще са от 10 000 до 80 000 лв., или общо над 78 млн. лв. без ДДС.

В новите зали за роботика, лабораториите, дигиталните работилници и т. н. учениците ще правят експерименти и електронни експедиции, ще търсят и добиват знания с добавена виртуална реалност, ще правят предприемачески проекти със социална, зелена, приложна, културна и творческа насоченост и др. Целта на новите пространства е да поощрят образователните иновации в преподаването в сферата на СТЕМ, креативността и изследванията, да създадат условия за развитие на ключови умения у учениците и в крайна сметка да се повиши интересът им към науките и научните изследвания.

Очакванията са още те да помогнат за въвеждането на нови методи на преподаване и на ново учебно съдържание, както и за повишаването на квалификацията на педагогическите специалисти, за което също е предвидено финансиране. Близо 39 000 учители би трябвало да бъдат обучени как да преподават по СТЕМ методиката, а до нови, мотивиращи технологии за учене следва да се докоснат над 500 000 ученици.

По проекта е предвидено и изграждане на Национален СТЕМ център за 15 млн. лв. без ДДС, който ще консултира развитието на СТЕМ среда във всяко българско училище, ще разработва и апробира интегрирано съдържание, методики и инструментариум в подкрепа на СТЕМ обучението както за учители, така и за ученици и студенти. Той ще осигурява лаборатории за подготовка на олимпийските отбори на страната ни, както и създаването на стандарти за качество и повишаване и измерване на резултатите от обучението.

Планирано е и създаването на три регионални СТЕМ центъра за общо 17 млн. лв. без ДДС с функции на научно-изследователски пространства, осигуряващи равен достъп до съвременно обучение и СТЕМ мислене на уязвими групи, както и ученици с различно ниво на интереси в творческите индустрии и приложните науки. В тях ще се правят конгреси, конференции, семинари, както и обучения на педагогически специалисти и ще бъдат изградени върху съществуващи ученически бази – Националния детски комплекс в с. Ястребино, Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци и в Хисар.

Срокът за изпълнение на проекта е до 2026 г., а общият му бюджет е 480 млн. лв. без ДДС. Стойността на ДДС в размер на 96 млн. лв. ще бъде финансирана за сметка на националния бюджет.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук