Германия и Полша, репарации
На снимката: германският външен министър Аналена Бербок и колегата ѝ Збигнев Рау от Полша

Германският външен министър Аналена Бербок беше в Полша за разговори със своя колега Збигнев Рау. Първият дипломат на Берлин категорични заяви, че германското правителство смята въпроса за военновременните репарации за приключен, след като нейният полски колега подписа официално искане за започване на преговори за репарации от Втората световна война.

Бербок каза по време на пресконференция, че е обсъдила дипломатическата нота лично с Рау и повтори позицията на германското правителство, че въпросът е решен.

От своя страна Рау каза, че Полша разчита на добро сътрудничество с германското правителство за разрешаване на проблема, и че е сигурен, че позицията на Берлин по въпроса ще се развие.

Според искането Германия и Полша „трябва да предприемат незабавни стъпки към постоянно, цялостно и окончателно правно и материално уреждане на последиците от германската агресия и окупация от 1939 до 1945 г.“.

Писмото изисква плащане от около 1,3 трилиона долара за щетите, нанесени от окупационните сили на нацистка Германия по време на Втората световна война.

Берлин се противопоставя на искането за репарации. В него се твърди, че Договорът две плюс четири от 1990 г. относно външнополитическите последици от обединението на Германия е уредил въпроса.

Преди пътуването Баербок засегна въпроса за репарациите, като каза, че Германия и Полша имат „отговорност да запазят доверието, което изградихме заедно през последните 30 години“. Тя подчерта, че „това включва примиряването и припомнянето на неизмеримото страдание, което Германия причини на народа на Полша“.

Основателни ли са исканията на Полша?

Припомняме, че през 1953 г. социалистическите управници на Полша се отказаха от всички претенции за военни репарации. Полша препотвърждава отказа си от споразумението от 1953 г., като сключва Варшавския договор. В по-ново време полското правителство два пъти отново потвърждава отказа си от 1953 г. – през 2004 година, и в изявление на Министерството на външните работи през 2014 г.

Полша и Германия сключват няколко договора и споразумения за компенсиране на полските жертви на германската агресия. През 1972 г. Западна Германия изплати обезщетение на поляците, които са оцелели след медицински експерименти в различни нацистки лагери по време на Втората световна война.

През 1975 г. във Варшава е подписано споразумението Герек-Шмид. То постановява, че 1,3 милиарда германски марки трябва да бъдат изплатени на поляците, които по време на нацистката окупация са плащали в германската система за социално осигуряване, но не са получавали пенсия.

През 1992 г. Фондацията за полско-германско помирение беше основана от полското и германското правителство и в резултат на това Германия плати на поляците приблизително 4,7 милиарда злоти (около 8 милиарда щатски долара).

Между 1992 г. и 2006 г. Германия и Австрия съвместно изплатиха компенсации на оцелелите поляци, неевреи, жертви на робски труд в нацистка Германия, както и на полски сираци и деца, които са били подложени на принудителен труд. Швейцарският фонд за жертвите на Холокоста изплати компенсации между 1998 и 2002 г. на полски евреи и роми, които са били жертви на нацистка Германия.

Освен това след войната, поляците анексираха огромна немска територия – 103 000 кв. километра (Източна Прусия), която полският министър услужливо не споменава в исканията си.

Претенциите на Полша звучат абсурдно, особено, след като войната е приключила преди повече от 80 години, договорите са изпълнени, а поляците са обезщетени с репарации и земи. Не е прилично, особено в страни-членки на ЕС да се повдигат подобни въпроси.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук