Алар Карис
На снимката: Алар Карис, президент на Естония

Президентът на Естония призова за увеличаване на броя на военнослужещите на НАТО в страната на фона на засилената руска агресия по източния фланг на Европа, съобщават от POLITICO.

В разговор с медията след проведената среща между генералния секретар на НАТО – Йенс Столтенберг и руските представители, Карис заяви, че НАТО не трябва да губи време, за да увеличи защитата си.

„Искаме повече войски на НАТО в Естония“, заяви Карис и добави, че приветства неотдавнашното решение на Дания да увеличи военното си присъствие в Литва, като този месец под знамето на НАТО ще бъдат разположени изтребители.

„Имаме нужда от силно присъствие, за да сме сигурни, че няма да бъдем нападнати“, каза той, „само за целите на отбраната“.

Попитан относно вероятността за нападение на Естония от страна на Русия, Карис заяви:

„Никога не се знае. Ако погледнете назад в историята, има изненади“, каза той. „Всеки път, когато възникне подобна ситуация – като сега в Украйна – се появяват подобни въпроси“.

Естонският президент също така потвърди, че за март е планирано пътуване на високо равнище до Украйна, но че засега не планира да седне на масата с Путин. Неговият предшественик Керсти Калюлайд беше критикуван от балтийските партньори за това, че проведе разговори с руския лидер в Москва.

„Състоянието на отношенията [с Русия] в момента е замразено“, каза Карис. „Това не се отнася само за Естония, но и за цяла Европа. Първата стъпка е чрез НАТО да започнем някаква дискусия“.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. служители на НАТО бяха разположени в Литва, Латвия и Естония, както и в Полша, като във всяка страна бяха разположени около 1000 военнослужещи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук