Красимир Каракачанов
на снимката: Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви в личната си страница във фейсбук, че планът му за справяне с циганските гета вече е готов.

„Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос“, пише министърът.

По негови думи за съдействие ще бъде потърсена онази част от ромската общност, която успешно се е реализирала в обществото.

Сред основните мерки, които предлага вицепремиерът са:

„Спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. При злоупотреба с парите от „детски“, да се въведе отпускането на надбавки в натура. Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.“

Каракачанов предлага и строги мерки за феномена „деца раждат деца“. Една от тях предвижда родителите им, както и самите те да нямат достъп до социалната система. Друго предложение е на жените от ромски произход, които иматнад две деца да се премахне статутът „самотна майка“, както и в някои случаи да се предложат мерки, ограничаващи нежелана бременност.

Каракачанов предлага и да се предприемат действия срещу „циганските кланове“, да се събарят незаконни постройки и здрвно неосигурените да заплащат ползването на „Спешна помощ“.

Вицепремиерът предвижда мерките да бъдат приети чрез законодателни промени. По отношение на организациите, защитаващи правата на ромите, вицепремиерът поиска те да декларират източниците си на финансиране и да предоставят отчети за работата си по проекти.

Желанието на вицепремиера за изготвянето на подобен план бе оповестено след няколко случая на нападение от страна на роми срещу други граждани. При посещението си в село Войводиново, където командос бе бит от двама представители на етноса, Кракачанов остро заяви, че някои членове на нашето общество са стигнали твърде далеч и трябва да се сложи край на ромските гета.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!