кафе

Чаша силно ароматно кафе рано сутрин – така много хора се справят с безсънните и неспокойни нощи. Ново проучване обаче предполага, че по-добре би било първо да закусвате, пишат от Си Ен Ен.

Проучването установява, че пиенето на кафе веднага след събуждане и на гладно може да има отрицателен ефект върху контрола на кръвната захар – рисков фактор за диабет и сърдечни заболявания.

„Знаем, че почти половината от нас ще се събудят и преди да направят каквото и да било друго, ще си сипят чаша кафе – колкото по-уморени се чувстваме, толкова по-силно е кафето“, казва Джеймс Бетс, професор и съдиректор на Центъра за хранене, упражнения и метаболизъм в Университета на Бат във Великобритания, в изявление до пресата.

„Досега имахме ограничени познания как това се отразява на телата ни, по-специално на метаболизма и контрола на кръвната захар.“

За своето проучване изследователите от университета в Бат карат 29 здрави мъже и жени да участват в три различни експеримента с поне една седмица между тях.

В единия експеримент участниците имат нормален нощен режим, спят приблизително от 23:00. до 7 ч. сутринта и са помолени да консумират сладка напитка при събуждане сутрин.

Във втория случай нощния им цикъл е нарушен, като изследователите ги събуждат на всеки час за пет минути, изпращайки им текстови съобщения, на които те трябва да отговорят – а след събуждане им се дава същата сладка напитка.

В последния експеримет сънят на участниците е нарушен по същия начин. В този случай обаче на тях първо им се дава силно черно кафе 30 минути преди консумацията на захарната напитка.

Напитката с глюкоза съдържа приблизително същото количество калории като на една нормална закуска.

Учените откриват, че силното черно кафе, консумирано преди закуска, значително повишава нивата на кръвната захар с около 50% – което предполага, че ако сутринта, след безсънна нощ, интуитивно първо посегнете към кафето, за да спрете да се чувствате сънливи, това може да ограничи способността на тялото ви да обработи захарта във вашата закуска.

„Повечето закуски са богати на въглехидрати (често захар), така че може да се предположи, че същият ефект ще се наблюдава и при други типични закуски“, казва той.

„Разбира се, ако сте консумирали закуска с по-ниско съдържание на въглехидрати, особено захар, това със сигурност ще намали (или дори ще премахне) скока на кръвната захар, който наблюдаваме след хранене.“

Професор Джеймс Бетс казва още, че е препоръчително хората да не консумират силно кафе в рамките на един час преди богата на въглехидрати закуска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!