Може да се наложи затварянето на някои банки от еврозоната, ако станат нежизнеспособни, заяви в четвъртък висш ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ), вероятно визирайки опитите на италианското правителство да спаси два регионални кредитора, съобщава „Ройтерс“.

Даниел Нуи, която е председател на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ, обяви пред Европейския парламент, че има твърде много банки в еврозоната и призова базираната във Франкфурт Централна банка да даде по-голяма свобода на действие, когато се решава колко голям да е размерът на капитала, държан от тях.

Тъй като ЕЦБ осъществява най-висшия банков надзор в еврозоната, тя ще трябва да реши, дали италианските „Популярната банка във Виченца“ (Banca Popolare di Vicenza) и  „Банка Венето“ (Veneto Banca) са платежоспособни и от какъв капитала се нуждаят, ако бъде дадена зелена светлина за планираното от властите в Рим спасяване на закъсали банки. Подобни мерки бяха предприети в края на миналата година с техния по-голям събрат –най-старата банка в Италия Monte Paschi.

Даниел Нуи не назова конкретна банка или държава, но подчерта, че европейски правила позволяват възможността някои кредитни институции да бъдат затворени.

В специфични случаи, свързани с банковата консолидация, може да се наложи някои банки да бъдат ликвидирани, ако те станат нежизнеспособни, посочи тя пред европейски депутати.

Председателят на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ приветства предложените от Европейската комисия нови правила, свързани с банковия капитал, чрез които се въвеждат няколко фини настройки на глобално съгласуваните стандарти. Нуи обаче предупреди за наличието на ограничени правомощия на надзорните органи и по-специално, когато става въпрос за конкретните капиталови изисквания.

Според нея отклонения от общите правила правят банките по-уязвими и по-трудни за сравнение от страна на инвеститорите, докато предложението на ЕК не е достатъчно за създаването на по-голяма хомогенност в цяла Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!