Днес се очаква да бъдат евакуирани нашите сънародници, които бяха блокирани в Ухан – огнището на коронавируса в Китай.

Вероятно двама от тях ще пристигнат в България. Трима са пожелали да напуснат Китай, единият от тях обаче е с двойно гражданство и вероятно ще остане в Германия. Веднага след завръщането си в България, те ще бъдат настанени във Военномедицинска академия (ВМА), където ще останат за наблюдение в помещения със специален достъп, съобщи Нова телевизия.

Преди това ще бъдат поети от медицински екипи още при качването си в самолетите на транзитните летища, през които ще преминат.

„Двама от българите, които се прибират от Ухан, трябваше да пътуват с френски самолет и след това транспортирани в Белгия. Днес може те да не си дойдат, но ако се завърнат, инфекциозната клиника на ВМА е прекрасна. Този вирус е нов и не знаем поведението му. Не се знае колко близък контакт трябва, за да се разболееш“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че коронавирусът в Китай се предава по-лесно и заплахата не е голяма за младите хора. „Младите хора се заразяват, но не боледуват бурно. Опасното е, че като са заразени, той е в добро физическо състояние и има опасност другите да се прихванат. Присъствам на четири глобални заплахи, обявени от Световната здравна организация“, каза още проф. Кантарджиев.

По думите му коронавирусът е сериозна заплаха за света. „Този вирус може да се разпространи и чрез хората, които се прибират по летищата. В България е предвиден план на Министерството на здравеопазването, чрез който едни клиники да са само за карантина, а в други да бъдат настанени хора, започнали да боледуват“, заяви той.

Заболяването продължава да се разпространява, достигна вече до 16 държави, включително в Европа, броят на жертвите в Китай вече е над 200, заразени са хиляди хора. Вирусът беше обявен за глобална заплаха от Световната здравна организация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!