Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

Отпускането на кредит в размер на 75 милиона лева от държавна банка към частна фирма, няма как да стане без да е подозирано от най-високо ниво. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

„Аз нямам информация някой да е развалял сделката или да е върнал кредита. Най-вероятно няма как да стане. По принцип, за да стане сделка с държавна банка за такъв голям заем, няма как да е станало без да е подозирано от най-високо ниво. В този смисъл няма как да твърдим, че единствено този, който беше освободен е виновен за вземането на такова решение“, обясни той.

Според него, колекторската агенция, която е изтеглила заемът от 75 милиона лева от Българската банка за развитие, ще се опита да изкупи лошите портфейли на няколко български банки.

„Но те ще спечелят много повече, тъй като, ако вие продавате лоши вземания с номинал 1 000 лева, цената, на която върви е 200-300 лева.  Тоест, идеята на колекторската агенция, и тя от това печели, е, че тя ще спечели много повече от събиранията на тези лоши вземания, отколкото е дала, за да ги купи. Вероятно част от бизнес плана е с част от тези печалби да върне кредита към ББР. Дали това ще стане, не е ясно, но това е нормалната бизнес логика“, обясни още Евгений Кънев.

Той не изключи възможността чрез колекторска агенция да се търси начин да се изкупят лошите вземания на едната от българските банки, която няма капитал и по този начин забавя влизането на България в еврозоната.

„По принцип не е позволено нито Централната банка, нито организация, свързана с бюджета да финансира търговска банка. Това е забранено по правилата на ЕС за държавна помощ. За това трябва да се изиска специално разрешение от Брюксел, което не е възможно в тази ситуация. По отношение на нашата Централна банка, то също не е възможно, защото е против правилата на Валутния борд. Затова вероятно се търси схема, например, чрез колекторска агенция, заради която стана скандалът, която да изкупи може би тези лоши вземания, които има банката и може би това ще бъде един от вариантите. Възможно е такъв вариант да се измисли, че банката да бъде капитализирана. Но подчертавам дебело: това е отговорност на нейните акционери, не е отговорност на държавата“.

Цялото интервю с Евгений Кънев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!