Румен Гечев
на снимката: депутатът от БСП Румен Гечев

Около Българската банка за развитие плуват крокодили – олигарски, които чакат да откраднат парите на данъкоплатците. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг депутатът от БСП проф. Румен Гечев. По думите му е недопустимо една държавна банка, чийто капитал идва от данъците на гражданите на България да отпуска кредит от 75 милиона на колекторска фирма. Гечев, чийто екип през 1995-1996 години са създали първообраза на банката, разказа какъв всъщност е нейният смисъл:

„Откъде-накъде държавна банка за развитие, създадена, за да подпомага създаването на нови технологии, продукти; да подкрепя нововъзникващи фирми, за подкрепа на малки и средни фирми, откъде-накъде те ще имат наглостта да финансират колекторски фирми. Те щели да решават проблемите на търговските банки с лоши кредити. Първо това е грубо нарушение на устава на банката и нейните основни функции, приети със закон. И второ – не е работа на Банката за развитие да финансира частни банки. Те нещо са се объркали тези хора, те опитват да играят ролята на Централна банка, в условията на паричен съвет. Тоест, тук става дума за грубо нарушение на смисъла на съществуване на банката. Ние, данъкоплатците, даваме пари на тази банка, за да помагаме на българската икономика, на българския бизнес, основно малко и средни фирми, които произвеждат стоки и услуги, а не колекторски фирми, които обикалят с бухалките да събират пари”, каза проф. Гечев.

И добави:

„Доста колеги, в това число и аз, в бюджетна комисия и от парламентарната трибуна обърнахме специално внимание на факта, че досега ББР има рецидиви на раздаване на пари на олигарси, близки до властта. И ние се опасяваме, че тези 700 млн. лева, които ще минат през ББР (200 млн. лева са за потребителски кредити, 500 млн. лева са за кредитиране на фирми), многократно заявихме нашите притеснения, на основата на досегашни рецидиви  на това ръководство на банката, че ние по-скоро очакваме тези 500 млн. лева са разпределени между близки роднини и приятели на властта”.

Гечев каза още, че многократно от опозицията са поискали от ББР информация колко от тези 500 млн. ще бъдат предоставени като кредитни линии на български фирми директно, колко ще бъдат предоставени непряко през търговските банки.

„Те не пожелаха да отговорят. След това ги попитах от тези пари, които отиват за български фирми, какви политики ще провежда българското правителство. Кои сектори на икономиката, кои производства? Не пожелаха да отговорят и това ни кара да мислим, че тези пари вече са разпределени”.

Цялото интервю с проф. Румен Гечев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!