Белият дом може да повиши вносните мита, за да окаже натиск върху Русия и Саудитска Арабия, съобщи „The Wall Street Journal”.

Според източници на изданието, по време на консултации с висши мениджъри на американски петролни компании, сенатори и членове на Конгреса, президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил готовността на администрацията си да въведе мита върху руските и саудитските суровини.

Отбелязва се, че Белият дом няма да налага допълнителни мита, ако Москва и Рияд се съгласят да намалят производството. Не е изключена възможността Вашингтон да обмисли засилване на антируските санкции.

В същото време Тръмп не е дал указания на американските петролни компании да намалят обемите си на производство. Както беше съобщено по-рано, Русия и Саудитска Арабия бяха поставили такова условие.

По-рано агенция „Блумбърг” съобщи, че страните не могат да се споразумеят за условията за намаляване на производството на нефт с цел преодоляване на ценовата криза. Москва и Рияд се договориха за целево намаляване на обема – десет милиона барела на ден, но не могат да се споразумеят как той ще бъде разпределен между страните по сделката.

Котировките на нефта се сринаха заради пандемията от коронавирус, довела до намалено търсене, както и заради провала на сделката ОПЕК +. Участниците не успяха да се договорят за удължаване срока на споразумението, в резултат на което от 1 април отпаднаха всички задължения на страните – участнички в организацията.

В същото време преди няколко дни президентът Владимир Путин обяви, че Русия е готова да намали производството, но това трябва да се случи в „партньорство”. През последните дни цените на суровините се повишиха в очакване на предстоящата среща на представители на страните-членки на ОПЕК +.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!