Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

България е много по-подготвена за Еврозоната, отколкото бяха Гърция и Италия преди влизането си в банковия съюз. Това заяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Евгений Кънев.

Така той развенча митовете, че след като приемем еврото ще обеднеем.

„Ние сме дефакто в Еврозоната от 1997 година, тъй като нашият лев е прикрепен към тогава марката, след това еврото и това дава възможност на всички икономически параметри да бъдат синхронизирани с тези в Европа и по тази причина нашите заплати не могат да растат бързо, защото нашите стоки  стават конкурентоспособни т.е има един процес, който се казва вътрешна девалвация, който всъщност адаптира нашата икономика към еврото. И това се случва вече 20 години”, каза Кънев.

Гърция и Италия не са били подготвени за еврото, както е България в момента, категоричен е Евгений Кънев.

„Всъщност точно поради факта, че тези страни бяха приети в началото към еврото, без да се помогне на него, дават толкова лоши резулатите при тях и последиците са намаляване на заплатите и пенсиите. Преди в Гърция по време на кризата, сега и в Италия, защото техните икономики са неконкурентоспособни. Не е такъв случая обаче за България, където нашият износ, който всъщност е индикаторът за конкурентоспособност е 2/3 от Брутния продукт, много повече от този в Гърция, точно защото няма тази конкурентоспособност тяхната икономика, заявява кънев.”

Кънев напомни, че влизането ни в банковия съюз е дългоочаквано и е огромен успех за страната ни.

„Първият успех в Европа на правителството на ГЕРБ и трябва да го аплодираме. Толкова дълго време го чакахме, че щеше да е поредното разочарование ако не се беше случило”, допълни Кънев.

Въпреки постигнатото има още много работа, докато еврото смени лева.

„Това, което всъщност беше направено до момента беше по-скоро в областта на финансите и на укрепване на банките в България и това, което оттук нататък трябва да бъде направено е да се демонстрира устойчивостта на икономиката, но не само по отношение на спазването на критериите от МААСТРИХТ, с някои малки изключения, които ние почти винаги сме спазвали. Но трябва да се направят най-после тези дългоотлагани  реформи, които бяха заложени още с приемането ни в Европейския съюз, заради които все още сме наблюдавани по отношение на правосъдната ни система. Заради, които имаме все още недоказана система за правосъдие от една страна и все още не сме в Шенген, от друга.“

Без отпадане на надзора от Европейския съюз над  съдебната ни система и без да влезем в Шенген няма начин да  станем членки на Еврозоната, категоричен е икономистът.

Има и други изисквания, свързани с това как работят нашите държавни предприятия например тъй като и там има много забележки, но това е нещо много по-лесно постижимо, смята Кънев.

Цялото интервю четете утре на сайта Debati.bg

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!