Без инциденти и напрежение приключи днешният пети поред протест срещу правителството.

Под надслов: „Да защитим демокрацията“ хиляди излязоха под прозорците на Министерския съвет.

Освен основните искания за оставка на правителството и главния прокурор от днес вече има и призив за провеждане на национална стачка.

Триъгълникът на властта е център на народното недоволството в последните дни.

На протеста имаше повече  млади хора и родители с деца. Звучеше народна музика, някои от присъстващите носеха български знамена. и плакати с надпис „Мафия“ и „Оставка“.

Антиправителственият протест в центъра на София блокира движението между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството.

Множеството скандираше „Корона, чао! Бойко, чао!“

Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: „Насилието не е инцидент“, „Прокуратурата (не) е свиневъдство!“, „10 години стигат! Борисов, върви си с мир!“, „Искам бъдеще в България, много ли е?“.

Исканията на протестиращите

Основните искания остават оставка на кабинета и оттегляне на главния прокурор. Останалите са свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията.

Оратори на протеста, който прерасна в митинг бяха – Арман Бабикян, проф. Минеков, адв. Хаджигенов, който обяви пред протестиращите национална стачна готовност за цялата страна от днес.

“Всичко друго опитаха, през последните 30 години се докарахме дотам, че минаха поколения, в които ние не сме свободни. Не сме били роби по турско, по византийско – сега сме роби. Подхвърлят ни кокал, трошичка хляб и ние не сме свободни. Сега сме готови да платим цената на свободата си, сега!“, каза Хаджигенов.

Преди началото на днешния протест Арман Бабикян също обяви, че т.нар. „Отровно трио“ работи и по организирането на национална стачка.

„Бойко Борисов обикновено лъже. Щом е казал, че няма да подаде оставка, значи скоро я очаквайте“, заяви Бабикян.

В протеста участваха и  познати лица от десни извънпарламентарни партии, както и с представители от инициативата “Системата ни убива“.

Сред множеството се забелязваха и лидерът на АБВ Румен Петков, Мая Манолова – лидер на „Изправи се.БГ“. На площада бе и Никола Вапцаров, който стана публично известен с това, че е сред противниците на строежа на небостъргача „Златен век“.

Полицейското присъствие и тази вечер бе засилено. Три момчета провокатори са хвърлили картонена кутия с димки сред събралите се в опит да разпръснат протестиращите, но до напрежение не се е стигнало.

Протестът в столицата приключи по график- в 23 часа. Утре е насрочен нов- на същото място.

Протести се проведоха в цялата страна

В Стара Загора стотици излязоха на шествие по улиците на града за поредна вечер с искане за оставка на кабинета.

Демонстрацията на бургазлии премина в шествие по главната пешеходна улица на морския град и завърши непосредствено до Моста, откъдето протестиращите помахаха символично към имота свързван с Ахмед Доган в парк „Росенец“.

Жителите на Добрич също излязоха на протест за поредна вечер.

Жители на Ловеч също излязоха на протест в центъра на града,  който преминава под надслов „Разходка с каскети“.

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост „Меджиди табия“ тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Хората на централния площад „Възраждане“ настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив.

Във Варна шествието отново бе многолюдно.  В Шумен също излязоха на шествие с искане за оставки.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!