Евгений Кънев
На снимката: икономистът Евгений Кънев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Евгений Кънев коментира перспективите пред страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната и банковия съюз след като правителството прие план за действия в тази посока.

По думите на експерта дори България да изпълни всички технически критерии, да направи всички законодателни промени и проверки на банки, незавършената правосъдна реформа ще се окаже непреодолимата пречка.

„Сега излиза така, че ние отново искаме технически да изпълним условията, но реално политически да не го направим. Това е причината да има технически и политически критерии. Политическите критерии са консенсусът между отделните държави за това, че ние реално сме достоен партньор. В този смисъл нашето членство е под условие и за да можем да вървим напред, трябва да се направят не само поредните мерки на хартия, а трябва да има видни резултати. Аз се притеснявам, че е много възможно в един момент точно проблемът с правосъдието да ни спъне за пореден път.”, категоричен е експертът.

По негови думи, за да влезем в чакалнята на еврозоната, трябва първо да бъдем приети в Шенген. Въпреки това в плана за действия на правителството няма и дума нито за правосъдна реформа, нито за Шенген. Според Евгений Кънев въпросът е забравен, защото е неудобен.

Според Кънев друга пречка пред влизането ни в чакалнята са европейските избори, които ще доведат до смяна на състава на ЕК и ЕП. Новите комисари и евродепутати пък може да не са толкова толерантни към страната ни и да не ни посрещнат с отворени обятия, още повече ако популистите сред тях са повече, отколкото са днес.

Икономистът прогнозира, че след проверките, които банките у нас ще претърпят под надзора на ЕЦБ, онези с български капитал ще бъдат застрашени. Експертът е на мнение, че за да оцелеят, те трябва или да се слеят, или да се продадат.

Цялото интервю с Евгений Кънев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук