Към момнета продължава разследването за причините за катастрофата край Своге, причнила смъртта на 16 души, сред които и 13-годишно момче. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ранените след инцидента са 21.

Към момнета продължават разпитите на шофьора на автобуса, който беше настанен за лечение в ИСУЛ. Предполагаемата причина за катастрофата е, че той е изгубил контрол над превозното средство заради мокрия асфалт.

Проверката на тахошайбите на автобуса е показала, че в момента на катастрофата скоростта на автобуса е била около 45 километра в час. Участъкът е с ограничение до 40 километра, обясниха пред БНР източници от МВР.

Алкохолната проба на водача е отрицателна.

Днес започва и вторият оглед на мястото. Той ще изясни какъв е спирачния път на автобуса, както и ще бъдат проведени други експертизи. Резултатите от тях ще бъдат огласени по-късно. В 14:00 часа в МВР ще има съвещание на няколко министерства по въпросите на пътната безопасност. Там е възможно да бъдат дадени и нови подробности около тежката катастрофа.

Прокуратурата е назначила екпертизи на пътния участък, където стана тежката катастрофа с автобус, отнела живота на 16 души.

Проверката се извършва по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който вчера назначи лична проверка

Фирмата-превозвач притежава общо 6 автобуса. Транспортното министерство я е проверявало преди няколко месеца, когато всичко е било изрядно.

Катастрофиралият автобус обаче не е имал технически преглед. Превозното средство е трябвало да мине проверка през август, обаче тя не е била направена.

своге

Междувременно от Министерството на здравеопазването разпространиха информация за ранените, тхното състояние, както и болниците, в които те са настанени.

ДЕБАТИ.бг. публикува част от съобщението на МЗ:

Състоянието на ранените, по информация на лечебните заведения, към 10 часа днес, 26 август, е както следва:

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – осем пострадали са транспортирани към лечебното заведение. Един е починал по време на транспорт. Втори починал при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота.

Състоянието на хоспитализираните пациенти е, както следва:

64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

72-годишна жена с инициали М.Г. – с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

74-годишна жена с инициали К.Т – с тежка гръдна травма, черепно-мозъчна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.

60-годишна жена с инициали С.К. – с гръдна травма с фрактури на ребра, фрактура на гръбначен стълб, фрактура на крайници.

71-годишна жена с инициали Д.Д – с тежка фрактура на долни крайници и таз.

52-годишна жена с инициали С.Г. с черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма.

УМБАЛ „Света Анна“ – София – шестима пострадали, от които пет жени и един мъж:

66-годишна жена с инициали Л.Ф. – хоспитализирана в Хирургична клиника без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

62-годишна жена с инициали З.Х. – на апаратна вентилация, в тежко състояния, след операция.

57-годишна жена с инициали В.П – в стабилно състояние без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

52-годишна жена с инициали Б.А. – с комоцио, в стабилно състояние без опасност за живота.

65-годишна жена с инициали Е. Б. – в стабилно състояние, в съзнание, без опасност за живота.

61-годишен мъж с инициали Л.Х. – в съзнание, в стабилно състояние.

ВМА – двама пострадали:

62-годишна жена с инициали С.М. – в стабилно състояние, с множество контузии, без фрактури. Пациентката е контактна.

30-годишен мъж с инициали С.В. – в тежко, но стабилно състояние с черепно-мозъчна травма, гръдна и шийна травма, фрактура на рамо и на лумбални прешлени Пациентът е контактен и е настанен в реанимация.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – един пострадал :

59-годишен мъж с инициали Г.Г – с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание и остава в лечебното заведение за активно наблюдение.

Повече информация за катастрофата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!