Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания „Маконис“. В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.

Свидетели сме на може би най-мощната руска хибридна атака през последните 20 години, която завърши с покушението върху сградата на европейските институции. Има ли според Вас промяна в отношението на българското общество към европейския избор на България?

Не може да се каже, че има, макар да има много разколебани хора. Това се дължи на мощната руска пропаганда, която се вихри необезпокоявана в българските медии. В повечето големи медии определено има говорители на точки, ако не съвпадащи, то много близко до тези на Кремъл. Самите медии в края на краищата защитават определени гледни точки и това си личи най-ясно от количеството хора, които говорят прозападно и да кажем неутрално и прокремълски по медиите. Някои медии като БНР имат официални предавания с кремълски гледни точки и необезпокоявана пропаганда, която всеки ден се лее от ефира. Като вземем всички тези неща на куп – хората са разколебани и съответно не знаят доколко е правилно да подкрепят позицията на ЕС спрямо войната в Украйна. Със сигурност от началото на войната броят на тези хора се е увеличил.

Демократичната общност се раздели по въпроса добре ли е да има правителство на Промяната, подкрепено от ГЕРБ. Какво е Вашето отношение по въпроса?

Това е изключително сложен казус, тъй като хората са отвратени от практиките, които прилагаше ГЕРБ, и най-вече ДПС в сянка, през последните 10 години . Самата мисъл, че може да кооперираш с такава партия и да правиш промени в България е немислима. От друга страна, такава е математиката, че за да има демократични промени, а не революционни промени, трябва да има мнозинство в парламента. И благодарение на пропагандата, за която говорих преди малко, хората са объркани. При толкова много парламентарни избори определено позициите на Промяната не се засилват. От тази гледна точка те трябва да търсят чисто математически мнозинства, за да могат да прокарат някакви промени. Разпределението на силите в парламента е такова, че единственият избор за мнозинство е ГЕРБ. Това е парадоксът.

Ако хората разсъждават по този начин, няма да им се вижда толкова странно, че за някои национални цели, свързани с постигането на по-голяма евроинтеграция и най-вече геополитическата среда, е необходимо да се намери някаква форма на взаимодействие с партиите, които поне на книга декларират, същите цели. Ще ги повторя – това са съдебна реформа, Шенген, еврозона, Плана за възстановяване и развитие, приемане на нов бюджет. Тези са ключови за цялата държава реформи, които от една страна ще ни сближат повече с Европа геополитически и ще отслабят руския натиск върху България, и второ – ще придвижат държавата напред чисто икономически и може би след известно време и политически. Това степенуване на приоритети е нещо, което повечето хора не разбират, и за съжаление няма кой да го обясни.

Според Вас задаващото се ротационно правителство по-скоро победа за Промяната ли е или е по-скоро победа за ГЕРБ-СДС?

Все още не знаем, каква ще бъде цената на тази победа, особено на фона на последните скандали. Предстои да видим, защото не знае и дали ще има правителство. Но така, както е замислено,

за мен е по-скоро победа на Промяната, защото ГЕРБ са изключително притиснати, явно и от своите западноевропейски партньори, и от НАТО, да осигурят мнозинство за евроатлантическо управление на България. Всичко това, на което сме свидетели и което се случва у нас под всякаква скандална форма през последните седмици, е в резултат на това решение на ГЕРБ.

Виждаме, че се оформят два лагера, като освен ГЕРБ има и някакво разцепление в ДПС. То не е толкова разцепление в самата партия, колкото желанието на ДПС да се раздели с Пеевски, като символ на корупцията през Магнитски, и това се наблюдава и от самото им поведение. ДПС всъщност също застават зад смяната на главния прокурор, който се смята, може би не без основание, за оръжие на Пеевски в неговите политически амбиции и инициативи.

Може ли по някакъв начин драмата с главния прокурор Иван Гешев да се свърже с опитите за съставянето на правителство?

Разбира се! Това нямаще да се случи, ако не беше желанието на ГЕРБ и ДПС-Доган за промяна. Те са поели ангажименти към техните партньори в европарламента, където знаете ГЕРБ е доста високопоставен в отношенията с ЕНП, а Илхан Кючук от ДПС е зам. председател на „Алианс на либералите и демократите за Европа“. Тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени и съответно всички актьори, които от години играят в стария режим, в момента са се организирали да попречат на тази смяна, която ще им отнеме позиции. А с това и позиции на Русия, тъй като Русия ги използва за постигане на техни цели в България.

Битката е между новия курс на ГЕРБ и ДПС, водени от Промяната по официална линия, заради което ГЕРБ подкрепя правителство на ПП-ДБ и осигурява мнозинство за съдебна реформа. Но всичко това разклаща позициите на президента, на службите, чиито ръководства ще бъдат сменени, на прокуратурата, на Гешев, който ще напусне. Всички тези лостове на властта ще преминат в други ръце и това е причината за крайната мобилизация на този лагер, който в момента атакува парламента по всякакъв начин – през конкретни лица, през инициативи от прокуратурата, дори и бавенето на мандата от президента, за да не се допусне съставянето на такова правителство.

Защо българските избиратели на няколко поредни избора отказаха да изберат Промяната и оставиха България в зоната на политическата сивота?

Пак се връщаме към медиите. В демокрацията ключовите инструменти за постигане на политически цели са законодателната, която в момента отсъства понеже постоянно сме между избори, изпълнителната власт, която е в ръцете на президента, и съдебната власт, която е в ръцете на главния прокурор, Пеевски и други кръгове. Другият ключов инструмент са медиите, които се контролират отново от тези кръгове. Те позволяват на руската пропаганда да се шири и постоянно да бъде атакувана Промяната по различни линии – ПП по линия на корупция, ДБ по линия на либералните отношения със Запада. Сами виждате, колко говорители има в медиите за т.нар. консерватизъм и борба с европейското влияние и срещу какво ли не. Всичко това разколебава хората относно европейския избор.

Затова са толкова силни националистическите, псевдо-патриотични чувства, които се разпалват нарочно от медиите, и които при всички случаи са антиевропейски и проруски, като резултат в изборните урни. Като сложим и връщането на хартиената бюлетина няма как Промяната да пробие. Естествено има и какво да се желае и от самите лидери на Промяната, които явно не са достатъчно убедителни, за да могат да спечелят по-голям вот. В такава изключително враждебна среда на новите сили, които искат промяна ще им е изключително трудно да пробият без лостовете на власт, за които споменах по-рано.

Бихте ли коментирали явлението Радостин Василев?

Аз не искам да влизам в персонално ниво на анализи. Това е човек, който постоянно търси някаква проява чрез скандали и явно гони с нечисти средства своят личен интерес. Много вероятно е и той да е зависим от определени сили, които го използват за осъществяване на техните цели.

Всъщност не случайно Прокуратурата атакува преди една-две седмици точно неговият имунитет и този на Делян Добрев, защото ги вижда като най-слабите звена в партиите, които се опитват да направят правителство, и които могат да бъдат използвани за техните цели.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук