Обрат в позицията на ГЕРБ-СДС по отношение на ПП-ДБ. Партията на Бойко Борисов замрази преговорите за правителство с втората политическа сила. Това стана по време на извънредна пресконференция в централата на партията. Поводът е чутото в записите, разпространени от Радостин Василев.

ГЕРБ-СДС замразяват преговорите с ПП-ДБ. Новината първо съобщи Мария Габриел.

„Дълго мълчах, слушах много. Водих се от разума и единството на държавата. Уведомих Николай Денков. Замразяваме проговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на личността ми, това не е проблемът. Тук може да става дума за начин на управление, в разрез с всички европейски принципи и практики. Става въпрос за визия, за управление на държавата. За начин, по който се спазват принципите на Републиката. Без ясни гаранции не бих могла да се ангажирам“, каза тя.

„Неприемливо е едно да се говори на преговори, друго навън – лъжи. Изводът е, че и вътре не могат да бъдат приети за истина. Неприемливо е и да има съмнение, че България е параван. Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи, с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България. Страната не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията”, каза още Габриел.

„Това е нечуван подход към държавния апарат. Никога не са ми идвали такъв тип действия. Задавам си и въпроси – това ли е виждането им как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво означава „ала-бала с президента”? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите”, заяви Габриел.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук