България може да стане член на безвизовото пространство в началото на октомври
България може да стане член на безвизовото пространство в началото на октомври

България изпълнява всички изисквания, за да бъде приета в Шенген. Това е мнението на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка. Допълнителни проверки, поискани от някои държави, са показали, че България и Румъния са засилили защитата на външните си граници.

Според нея Европейската комисия няма информация, че границата между България и Турция може да бъде премината срещу 50 евро. Нидерландският премиер Марк Руте каза в петък, че страната му иска да предотврати това да се случва.

Външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра от своя страна каза, че е “твърде рано” за подобна промяна в позицията спрямо България. Той допълни, че Нидерландия би могла да преразгледа въпроса, когато си проличи, че в България има действаща правова държава. И тя ефективно се справя с корупцията и организираната престъпност.

Йохансон заяви, че министрите на вътрешните работи разполагат с всички доклади, които показват, че България, Румъния и Хърватия изцяло изпълняват всички изисквания. На 8 декември, когато е гласуването тя очаква положителен резултат и за трите страни.

Еврокомисарят по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас коментира, че е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол.

Според него разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол по външните граници на ЕС.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук