коронавирус,

Европейската комисия и германската биотехнологична фирма „CureVac“ са в процес на разговори за доставката на поне 225 милиона дози потенциална ваксина срещу COVID-19 за страните от ЕС.

Еврокомисията също така води преговори с „Johnson & Johnson“ и „Sanofi“ за ваксините им, които са в процес на разработка, и договори миналата седмица сделка за покупка с „AstraZeneca“ за поне 300 милиона дози от ваксината, който разработва с Оксфордския университет.

„Днес приключихме разговори с „CureVac“ за увеличаване на шансовете за намиране на ефективна коронавирусна ваксина“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, потвърждавайки информация от юли.

Извън усилията на ЕК някои европейски държави работят и самостоятелно, за да си подсигурят достатъчно ваксина в близко бъдеще. Гърция например вече си е осигурила 3 милиона дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19, разработена от Университета в Оксфорд в сътрудничество с „AstraZeneca“. Тя която ще бъде внесена в страната, след като премине четвърта фаза на клиничното изпитване

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!