координатор на ЕС

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА. Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той. Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави – от ЕС или чужди страни, поясни той.

Говорителят допълни, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите. Насоките са представени на сайта на ЕК, добави той.

Изявлението идва след като стана ясно, че служебното правителство планира да отмени забраната за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да изнася горива, произведени от руски нефт извън България. Към момента дерогацията – изключението, от ембаргото върху руски петрол, което се прилага в държавите от ЕС, се отнася само за количествата, които се продават у нас. Вижте повече.

Ако служебното правителство отмени забраната на „Лукойл“ да продава горива към трети страни – както е в момента, след изявлението на ЕС става ясно, че на практика българското правителство ще наруши общоевропейските санкции срещу Русия.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук