Урсула фон дер Лайен
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

През март Европейската комисия ще представи предложение за създаване нa „зелена карта” за ваксинираните в целия ЕС, въпрос, който раздели държавите членки, заяви в понеделник шефът на Комисията Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

„Ще внесем законодателно предложение през март“, каза фон дер Лайен пред германските депутати по време на видеоконференция в понеделник.

Тъй като ваксинациите вече са в ход, правителствата все по-често възприемат идеята за ваксинационни „паспорти“ – или други форми на удостоверения – като начин за спиране на на периодите, в които са налагат локдауни и ограничения поради влошаване на коронавирус ситуацията.

Какво ще представлява т. нар. „зелена карта“

Пропускът ще позволи на хората постепенно да започнат „да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина“.

Фон дер Лайен заяви, че ЕК ще се стреми да създаде техническа база за цифровия сертификат „през следващите месеци”, така че той да бъде приет във всички 27 страни членки.

Фон дер Лайен посочи още, че ваксинационният сертификат може да бъде пуснат след три месеца и че той ще спазва стандартите за защита на данните. Терминът „зелена карта“, който тя използва, е същият, използван от Израел – световният шампион по ваксинация – за цифров или хартиен документ, доказващ, че носителят е бил ваксиниран и следователно може да влиза в места за забавление, спорт и заведения за хранене.

Сертификатите ще позволят на хората да представят доказателство за това, че са ваксинирани. По този начин те ще бъдат освободени от карантинния период при пристигане в друга държава.

През февруари Гърция представи дигитален сертификат за ваксинация за тези, които са получили и двете дози от ваксината.

Други страни, които в момента издават или искат сертификати за ваксини, включват Чехия, Полша, Италия, Испания и Португалия.

Не всички държави подкрепят идеята

Но някои държави, включително Франция и Германия, изразиха опасения, че улесняването на пътуванията за хора, които са били ваксинирани, би дискриминирало другите, които все още чакат.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран многократно посочи, че е твърде рано да се обсъждат паспорти за ваксинация. Причината е, че по-малко от три милиона французи са получили първа доза. Също така остава неясно дали ваксината предотвратява предаването или само проявата на симптоми.

Това е и мнение, споделено от Световната здравна организация (СЗО).

По-рано Европейската комисия заяви, че няма да прибързва с решението за пропуските. Очаква се 70% от възрастните в рамките на Съюза да бъдат ваксинирани до края на лятото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!