Никола Саркози
на снимката: Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози е осъден на три години затвор, две от тях условно, за корупция, съобщиха от АФП.

66-годишният Саркози беше признат за виновен в опит да подкупи магистрат, като му предложи престижна работа в замяна на информация за наказателно дело срещу него.

Той е първият бивш френски президент, получил присъда – лишаване от свобода.

Магистратът и бившият адвокат на Саркози получиха подобни присъди. Очаква се и тримата обвиняеми да обжалват решението.

В решението си съдът заявява, че Саркози може да изкара една година у дома с проследяващо устройство, вместо в затвора.

Престъпленията са определени като злоупотреба с влияние и нарушаване на професионалната тайна.

Обвинянията срещу Никола Саркози

Този арест е прецедент за следвоенна Франция. Единственият подобен случай беше свързан с процеса срещу предшественика на Саркози Жак Ширак. Той получи двугодишна условна присъда през 2011 г.

Разследващите първо се заинтересуваха от финансирането на предизборните кампании на Саркози през 2007 г. и 2012 г. Те подозираха, че политикът е похарчил повече, отколкото би трябвало, и е приел незаконни дарения от съсобственика на L’Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и дори от либийския лидер Кадафи.

Обвиненията за получаване на милиони евро в брой от Кадафи наскоро бяха оттеглени от жалбоподателя, а делото за десетки хиляди евро от Бетанкур се разпадна в съда.

Срещу Саркози обаче бяха повдигнати и други обвинения – този път за корупция и злоупотреба със служебното положение.

Според разследващите като президент той се е опитал да повлияе на разследването на делото за даренията на Бетанкур и се твърди, че е предложил на съдия Жилбер Азибер повишение и позиция в Монако в замяна на информация за хода на разследването.

Обвинението се основава на записите от телефонни разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Ерцог, който се озова на подсъдимата скамейка с бившия президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!