Ваксинацията не е ефективна при хора със затлъстяване

Италиански изследователи заявиха, че хората със затлъстяване ще се нуждаят от друга, допълнителна ваксина, след първоначалната, или по-големи дози, за да се предпазят от болестта.

Хората с тежко наднормено тегло бяха счетени по-рано за по-изложени на риск да се разболеят критично или да умрат, ако се заразят. Учените казват, че това може да се дължи на факта, че е по-вероятно да имат други заболявания като диабет и хипертония, които ги правят по-уязвими.

Днес експерти заявиха, че добре известното затлъстяване, определено като наличие на ИТМ над 30, затруднява ефективността на ваксината. В италианското изследване се смята, че за първи път е открита връзката с Covid. Наднорменото тегло може да доведе до постоянно атакуване на имунната система, което нарушава нейната функция, според експерти.

Силно наднормените здравни работници генерират само половината антитела, за да отблъснат Covid, след като са получили две дози от ваксината, в сравнение със здравите хора. Хората със затлъстяване произвеждат наполовина от нужните антитела след получаване на две дози, доказва изследването.

По изчисления почти една трета от възрастните в Англия и близо 40 процента в САЩ са класифицирани като затлъстели.

Проучването при хората със затлъстяване

В проучването 248 участници са получили две дози от ваксината на Pfizer в базирания в Рим „Istituti Fisioterapici Ospitalieri“.

Учените анализирали кръвта за нива на антитела седем дни след прилагането на втората доза. Антителата са протеини за борба с вируса, които могат да спрат инфекцията на Covid. Те са основна част от имунната система – но не и единствената.

Резултатите показват, че докато тези с нормално тегло са имали висока концентрация (325,8), тези със затлъстяване са имали половината от това ниво (167,1), средно. Но проучването включва само 26 затлъстели хора, което се счита за твърде малко, за да се направят конкретни заключения.

Професор Ян Джоунс, вирусолог от Университета в Рединг, каза пред „Дейли Мейл“, че според него цифрите изглеждат „подозрително високи“. Той добави, че е „обща констатация“, че ваксините са по-малко ефективни при затлъстели хора.

„Не е напълно ясно защо, но може да е свързано с метаболитен синдром, който от своя страна има ефект върху много клетъчни функции, включително имунитета“, каза той.

Метаболитният синдром е медицинският термин за група от състояния, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!