Бойко Борисов и Корнелия Нинова, отговаря
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова

Pycĸaтa ваксина „Спутник V“ вeчe зае лидерското място в световната класация като eднa oт нaй-пopъчвaнитe вaĸcини cpeщy Соvіd-19. Над 30 дъpжaви до момента ca пoдпиcaли дoгoвopи зa близo 2,5 милиapдa дoзи. Информацията оповести СNN, позовавайки се на рycĸия фoнд зa диpeĸтни инвecтиции (RDІF), ĸoйтo е отговорен зa глoбaлнoто пpoизвoдcтвo и paзпpocтpaнeниe нa вaĸcинaтa.

Ваксина „назаем“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага яхна информационната вълна и инжектира „Спутник V“ в тялото на Бойко Борисов. Разбира се, направи го през страницата си във фейсбук с думите: „Изказването на премиера Борисов, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини „назаем“ е признание за пълен провал, безсилие и липса на далновидност”.

Нинова излезе и с цифри: „България предплати 18 500 000 ваксини, а се оказа в състояние да се моли да получи ваксини в заем“.  И  заби острието на пропагандната си инжекционна игла от трибуната на парламента: „Левицата предлага и настоява държавата да закупи руската ваксина „Спутник V“.

Защо лидерът на социалистите настоява правителството за започне преговори за  закупуване на комбинираната спасителна инжекция, произведена от финансираните от Путин учени? Защото трепери за всеки човешки живот на всеки застрашен българин? В момент, в който всички правителства по света се борят за всяка бройка ваксина за техните поданици, Нинова безпардонно се възползва от епидемиологичната ситуация и липсата на достатъчно ваксини, за да удари пореден демагогски плесник по лицето на премиера Бойко Борисов: „Вместо да се моли на Франция и Гърция, да започва разговори с Китай и Русия, както направиха редица европейски лидери. Управлението на кризата от правителството на Борисов е некомпетентно, непоследователно и унизително за страната. То е опасно за здравето на хората и вредно за икономиката“.

Призивът на Нинова България да се откаже от одобрените от Здравната комисия ваксини и да насочи интереса и избора си към руския „Спутник“ е престъпление към животите на българите. Не защото „Спутник“ не струва, а защото ваксините не стигат.

Правителства се борят за по-висока квота ваксина

Правителствата от Европа се борят за разрешение да получат от производителите по-висока квота за гражданските нужди и всяка ефективна и одобрена ваксина е добре дошла. Лидерът на левицата е единственият политик не само в Европа, ами и в света, който нехае за одобрената квота и призовава премиерът да спре да се моли на Франция и Гърция. Обикновеният гласоподавател разшифрова поведението й като нехайно за животите на милионите застрашени от епидемията българи.

Борисов се моли, не на Кремъл

Корнелия Нинова е наясно, че не само нашият премиер се моли. Вярно, не се моли на Кремъл, но се моли. На Путин тези дни се помолиха чешкия, след него и унгарски премиер. Австрийският канцлер също отправи запитване към Кремъл за „Спутник“. Всеки се моли, епидемията е световна. Светът се моли. Молбите и молитвите не са предизборна демагогия, а се отправят, за да спасят човешки животи. Редно е и Нинова да се смири и да се помоли, ако милее за българите и техните животи.

Русия е инжектирала по-малко от 2% от населението си

Защото eдин oт ĸлючoвитe руски yчeни, ĸoитo cтoят зaд paзpaбoтвaнeтo нa вaĸcинaтa, зaяви, чe oĸoлo 2,2 милиoнa дyши – пo-мaлĸo oт 2% oт pycĸoтo нaceлeниe, ca пoлyчили пъpвoнaчaлнaтa дoзa oт вaĸcинaтa. Руснаците не успяват за задоволят своите нужди. Затова Кремъл отговаря на повечето запитвания уклончиво с думите: „Русия реагира с разбиране към всяко запитване за доставки на ваксини срещу COVID-19 в чужбина“.

Светът е наясно, Корнелия Нинова също знае, че производствените мощности на всички фармацевтични компании, произвели ваксини срещу ковид-19, не дават възможност нуждите  да бъдат задоволени. Защо Нинова си мисли, че ако премиерът Бойко Борисов направи запитване към Москва, то ще се удовлетвори? Защо тя си позволява да критикува молбите на премира към Франция и Гърция, а не се помоли и тя.

Защото всеки, който се помоли за ваксина, тоест за спасен човешки живот, ще бъде отблагодарен в деня изборния вот. А той наближава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!